536505_Eval compet Matem 3 SH Voramar.doc

BIBLIOTECA DEL PROFESSORAT PRIMÁRIA Recursos per a l’evaluacio Avaluació per competències Matemàtiques 3 El quadern d’

Views 97 Downloads 11 File size 1MB

Report DMCA / Copyright

DOWNLOAD FILE

Recommend stories

Citation preview

BIBLIOTECA DEL PROFESSORAT PRIMÁRIA

Recursos per a l’evaluacio

Avaluació per competències Matemàtiques 3 El quadern d’Avaluació per competències de Matemàtiques, per a tercer curs de primària, és una obra col·lectiva, concebuda, dissenyada i creada pel departament d’Edicions Educatives de Santillana Educación, S. L./Edicions Voramar, S. A., dirigit per Antonio Brandi Fernández i Immaculada Gregori Soldevila. TEXT I EDICIÓ Pilar García Atance Carlos Pérez Saavedra IL·LUSTRACIÓ José María Valera Estévez EDICIÓ EXECUTIVA José Antonio Almodóvar Herráiz DIRECCIÓ DEL PROJECTE Domingo Sánchez Figueroa DIRECCIÓ I COORDINACIÓ EDITORIAL DE PRIMÀRIA Maite López-Sáez Rodríguez-Piñero

Direcció d’art: José Crespo González. Projecte gràfic: Estudio Pep Carrió. Cap de projecte: Rosa Marín González. Coordinació d’il·lustració: Carlos Aguilera Sevillano. Il·lustració: José María Valera Estévez. Cap de desenvolupament de projecte: Javier Tejeda de la Calle. Desenvolupament gràfic: Raúl de Andrés González i Jorge Gómez Tobar. Direcció tècnica: Ángel García Encinar. Coordinació tècnica: Jesús Muela Ramiro i Laura Gil de Tejada Alemany. Confecció i muntatge: Victoria Lucas Díaz, Eva Hernández Malye i Marisa Valbuena Rodríguez. Correcció: Clàudia de Val del Amo i Xavier Molina Martí. Documentació i selecció fotogràfica: Nieves Marinas Mateos. Fotografies: F. Ontañón; J. Jaime; J. Lucas; J. M.ª Escudero; J. V. Resino; Krauel; O. Torres; ORONOZ; S. Enríquez; S. Padura; S. Yaniz; A. G. E. FOTOSTOCK/Danilo Donadoni, Nacho Moro, Martin Siepmann, Jose Moya, Pablo Rodríguez; CONTIFOTO/SYGMA/Becker; EFE; GARCÍA-PELAYO/JUANCHO; GETTY IMAGES SALES SPAIN/Photos.com Plus, Thinkstock; I. PREYSLER; ISTOCKPHOTO; PHOTODISC; MATTON-BILD; SERIDEC PHOTOIMAGENES CD; ARXIU SANTILLANA.

© 2014 by Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L. C/ València, 44 4 6 2 1 0 P i c a n y a , V a l è n c i a P r i n t e d i n S p a i n CP: 536505

Aquesta obra està protegida per les lleis de drets d’autor i la seua propietat intel·lectual correspon a Voramar/Santillana. Els usuaris legítims de l’obra només estan autoritzats a fer-ne fotocòpies per a usar-les com a material d’aula. Queda prohibida qualsevol altra utilització tret dels usos permesos, especialment aquella que tinga finalitats comercials.

Presentació L’avaluació constitueix una fase fonamental del procés educatiu: • Ens informa del grau d’adquisició dels continguts i del desenvolupament de les competències per part de l’alumnat. • És un instrument fonamental per a orientar la tasca docent, ja que, arran dels seus resultats, és possible elaborar plans específics perquè cada alumne des envolupe millor les seues capacitats o habilitats, reforçant i millorant en de terminats camps en uns casos, o aprofundint i abraçant nous continguts en altres.

L’avaluació en la LOMQE La Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE) planteja im portants innovacions relacionades amb el procés d’avaluació, la principal de les quals és, sens dubte, l’establiment de quatre avaluacions externes en finalitzar els cursos de 3r i 6é de primària, 4t d’educació secundària obligatòria i 2n de batxillerat. Les proves de primària són avaluacions de diagnòstic que tenen per objectiu com provar l’adquisició de destreses i de competències per part dels alumnes, de ma nera que, si es detectara alguna mancança, es puguen establir plans específics de millora. Això no obstant, les proves de 4t d’ESO i 2n de batxillerat tenen importants efectes acadèmics: si no se superen, els alumnes no obtindran els títols de graduat en ESO i de batxillerat, respectivament.

AVALUACIONS EXTERNES EN LA LOMQE

3r primària

6é primària

4t ESO

Diagnòstic

Diagnòstic

Obtenció del títol de graduat en ESO

2n batxillerat Obtenció del títol de batxillerat

Matemàtiques 3

3

Un sistema d’avaluació complet El professorat utilitza procediments d’avaluació variats: observació a l’aula, revisió de les activitats diàries dels alumnes, realització de treballs específics, controls i proves d’avaluació… El projecte Saber Fer ofereix un conjunt ampli de recursos per a facilitar la tasca del professorat i respondre a les seues necessitats, i atén tots els aspectes de l’avaluació: • Avaluacions externes: introducció i proves alliberades. Anàlisi de les avaluacions externes d’àmbit autonòmic, nacional i internacional destinades als alumnes d’educació primària, i mostres de les proves d’anys anteriors que es troben alliberades. • Avaluació de continguts. Proves de control per a cada unitat didàctica i proves d’avaluació trimestrals i finals, per a comprovar el nivell d’adquisició dels principals conceptes i procediments. • Avaluació per competències. Proves que avaluen el grau d’adquisició de les competències. • Rúbriques d’avaluació. Document en què es proporcionen, per a cada uni- tat didàctica, criteris per a l’observació i el registre del grau d’avanç dels alum- nes, d’acord amb els estàndards d’aprenentatge. • Generador de proves d’avaluació. Eina informàtica que permet elaborar pro- ves d’avaluació personalitzades mitjançant la selecció d’activitats a través d’un sistema de filtres. • Gestor d’avaluació. Aplicació informàtica que està connectada a un gestor de programació i que facilita portar un registre detallat de les qualificacions dels alumnes. • Informes i estadístiques. Eina que permet elaborar informes d’avaluació i gràfics comparatius a partir de les dades del gestor.

4

Matemàtiques 3

Les competències en la LOMQE Les competències són un conjunt integrat de capacitats (coneixements, estratè- gies, destreses, habilitats, motivacions, actituds…) que els alumnes han de posar en joc per a donar resposta a problemes quotidians, fins i tot complexos, de la vida ordinària. La nova llei d’educació, basant-se en el marc de referència europeu per a les com- petències clau en l’aprenentatge permanent, ha definit set competències que els alumnes han d’haver adquirit en finalitzar la seua trajectòria acadèmica. Aquestes competències són les que segueixen: – Comunicació lingüística. És l’habilitat per a expressar i interpretar concep- tes, pensaments, sentiments, fets i opinions de forma oral o escrita (escoltar, parlar, llegir i escriure), i d’interactuar lingüísticament d’una forma adequada i creativa en tots els contextos. – Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia. Integra l’habilitat d’aplicar els conceptes matemàtics, a fi de resoldre problemes en situacions quotidianes, junt amb la capacitat d’aplicar el conei- xement i el mètode científic per explicar la natura. – Competència digital. Implica l’ús segur i crític de les tecnologies de la infor- mació i la comunicació en el treball i l’oci. – Aprendre a aprendre. Engloba les habilitats necessàries per a aprendre, organitzar el propi aprenentatge i gestionar el temps i la informació eficaçment, tant de forma individual com en grup. – Competència social i cívica. Recull els comportaments que preparen les persones per participar de manera eficaç i constructiva en la vida social, pro- fessional i cívica, en una societat cada vegada més diversificada i plural. – Sentit d’iniciativa i actitud emprenedora. Fa referència a l’habilitat de cada persona per a transformar les idees en actes, posant en pràctica la seua crea- tivitat, a la capacitat d’innovació i d’assumpció de riscos, i a les aptituds neces- sàries per a la planificació i la gestió de projectes. – Consciència i expressió cultural. Implica apreciar la importància de l’expressió creativa d’idees, experiències i emocions a través de diferents mitjans (música, literatura, arts escèniques, arts plàstiques…). La incorporació de les competències al currículum fa necessari integrar-les en les tasques i activitats didàctiques que es desenvolupen en el procés d’ense- nyament-aprenentatge i, per tant, tenen una relació directa amb l’avaluació de l’alumnat. Això requereix que els estàndards d’aprenentatge avaluables facen referència no solament als continguts propis de les diferents àrees, sinó també a la contribució d’aquestes àrees a l’assoliment Matemàtiques 3

5

de les competències.

6

Matemàtiques 3

Recursos per a l’avaluació per competències Entre els recursos per a l’avaluació que s’inclouen en el projecte Saber Fer, es proporcionen proves dissenyades per a avaluar el desenvolupament i l’adquisició de les competències educatives per part dels alumnes. Aquestes proves d’avaluació per competències són complementàries a les que es proposen per a l’avaluació de continguts. Tant les unes com les altres avalu- en els processos cognitius i el progrés en l’aprenentatge, tot i que les segones estan més guiades pel currículum de les àrees i les primeres, per la contribució d’aquestes àrees a l’assoliment de les competències educatives. En l’àrea de Matemàtiques, el nostre projecte editorial ofereix els elements se- güents: • Proves d’avaluació per competències. Per a cada unitat didàctica s’ofe- reix una prova referida fonamentalment a la competència matemàtica. • Estàndards d’aprenentatge. Els estàndards d’aprenentatge del perfil de la competència i els seus indicadors d’assoliment es posen en relació amb les activitats de la prova. • Solucions. S’inclouen les respostes a totes les activitats plantejades en cada prova. • Nivells. Per a cada prova es proporcionen quatre nivells d’assoliment, a fi d’ajudar el professorat a corregir i valorar el treball realitzat pels alumnes. • Fulls de registre. S’ofereix un full de registre de puntuacions per a cada una de les proves, en què s’inclouen els criteris per a la valoració qualitativa.

Matemàtiques 3

7

Índex PROVES D’AVALUACIÓ PER COMPETÈNCIES Unitat 1.................................................10 Unitat 2.................................................12 Unitat 3.................................................14 Unitat 4.................................................16 Unitat 5.................................................18 Unitat 6.................................................20 Unitat 7.................................................22 Unitat 8.................................................24 Unitat 9.................................................26 Unitat 10..............................................28 Unitat 11...............................................30 Unitat 12..............................................32 Unitat 13..............................................34 Unitat 14..............................................36 Unitat 15..............................................38 Estàndards d’aprenentatge i indicadors d’assoliment..............41

Matemàtiques 3

7

Proves d’avaluació per competències

PROVA

1

Els edificis més alts del món

Nom 1

Data

Observa i respon.

Jordi i Anna consulten en una enciclopèdia l’alçada en metres de cinc dels edificis més alts del món.

ONE WORLD TRADE CENTER 541 metres BURJ KHALIFA 828 metres

TORRES ABRAJ AL BAIT 601 metres TAIPEI 101 509 metres

TORRE WILLIS 527 metres

• Quants metres mesuren els cinc edificis? Escriu amb xifres i amb lletres. Burj Khalifa



One World



Taipei 101



Torre Willis



Abraj Al Bait



• Ordena les alçades dels cinc edificis de major a menor i completa la taula.

10

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

1r

Alçada en metres

Edifici

828

Burj Khalifa

Descomposició

8C+

2n 3r 4t 5é

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

11

PROVA UNITAT

2

1

En el gràfic es representen deu dels edificis més alts del món ordenats de menor a major alçada en metres. Observa’l i respon. 828 m 800 m 700 m 600 m 500 m

492 m 509 m

527 m

540 m

541 m

553 m

One WTC

CN Tower

600 m

634 m

601 m

400 m 300 m 200 m 100 m 0m

WFC

Taipei 101

Willis Tower

Ostankino Tower

Canton Tower

Abraj Al Bait

Tokyo Skytree

Burj Khalifa

• Escriu l’alçada en metres de l’edifici que ocupa el lloc: 3r ►

5é ►

Seté ►

Nové ►

• Escriu quatre alçades possibles entre les alçades del segon i del quart edifici. L’alçada 530 m està compresa entre ambdues?

3

Llig i respon.

La taula conté el nombre de persones que han visitat una exposició sobre arquitectura durant els últims mesos.

Mes

Nre. de visitants

Gener

4.089

Febrer

3.975

Març

6.103

• Descompon cada número i escriu com es llig.

12

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

13

PROVA

2

Quines muntanyes russes més grans!

Nom 1

Data

Llig i respon.

Marta ha vist en el diari un article que parla sobre les muntanyes russes del nostre país. En la fitxa de cada una s’inclouen diverses dades, com la longitud i els viatgers que hi han pujat l’última setmana.

Tren de la mina Longitud: 1.008 m Viatgers: 39.000

Coaster Express Longitud: 1.394 m Viatgers: 32.400

Magnus Colossus Longitud: 1.150 m Viatgers: 38.400

Dragon Khan Longitud: 1.270 m Viatgers: 58.500

Shambhala Longitud: 1.564 m Viatgers: 48.720

• Quants viatgers han pujat en aquestes muntanyes russes? Descompon el número. Coaster Express



Dragon Khan



Tren de la mina



Magnus Colossus



Shambhala



• Ordena les longituds de les muntanyes russes de major a menor.

• Ordena el nombre de viatgers de menor a major.

14

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

2

PROVA UNITAT

2

Busca i completa. • En quines muntanyes russes està el 5 en el número de la seua longitud? Quin és el seu valor en cada una?

• Aproxima a l’ordre adequat. Longituds de les muntanyes russes



Viatgers de les muntanyes russes



• Escriu el valor de cada número romà i sabràs l’any d’inauguració dels parcs on es troben aquestes muntanyes russes.

MMII

3



MCMXCV

MM





Fixa-t’hi i respon.

Les muntanyes russes més llargues del món estan al Japó i es diuen Steel Dragon. En el número de viatgers de la setmana passada: La xifra dels milers era igual que la xifra de les centenes i sumaven 16. La xifra de les desenes de miler i la dels milers sumaven 11. Totes les xifres sumaven 24 i la xifra de les unitats era 0. • Quantes persones van pujar a les muntanyes més llargues del món la setmana passada? Llig el text de dalt i completa el quadre.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

DM

UM

C

D

Matemàtiques 3

U

15

• Descompon el número que has obtingut i escriu com es llig.

16

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

PROVA

3

Diari de vacances

Nom 1

Data

Llig el diari de viatge de Lluís i respon.

Lluís, la seua germana Agnés i els seus pares passaran a Itàlia uns quants dies de vacances. Lluís anota cada dia en el seu diari el que més li crida l’atenció.

Dia 1: Eixim de l’aeroport de Madrid i volem 1.360 km fins a arribar a Roma. Arribem a l’hotel i descansem. El menjar és boníssim. Dies 2 i 3: Hem visitat Roma, és una ciutat molt bonica, té milions de coses que s’han de vore per totes bandes. Dia 4: El pare i la mare han llogat un cotxe a l’aeroport i hem anat a una ciutat que es diu Arezzo. El paisatge és molt bonic. Hem recorregut 239 km. La ciutat també és bonica. Dia 5: Ens hem alçat prompte, encara és de nit. Ens desdejunem a 94 km en un poble que té unes torres molt altes i molt antigues. Hem anat a Pisa, que està a 75 km. Hi ha una torre que sembla que està a punt de caure, és molt famosa. A la vesprada hem anat a Florència, que està a 86 km. Dia 6: Hui només hem vist Florència. Hi ha molts edificis i palaus, i estàtues i quadres… També hi ha una atracció amb cavallets que sembla molt antiga. Hem pres el gelat més bo del món. Dia 7: Hui hem viatjat molt: 114 km a Bolonya i, després, 236 km més a Milà. A Bolonya hem vist una universitat que diu la mare que és la més antiga del món. Quan hem arribat a Milà, ja era de nit i estàvem cansats. Dia 8: Hem vist una catedral enorme i més quadres en un altre lloc. També hem vist moltes botigues, i jo he vist un Ferrari. De segur que corre a mil per hora. Dia 9: Tornem el cotxe a l’aeroport i tornem a casa. El vol és de 1.180 km. Les vacances han sigut fantàstiques. Tinc moltes coses a contar als meus amics.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

17

PROVA UNITAT

3

• Completa la taula dels quilòmetres que han recorregut cada dia. Dia

Quilòmetres recorreguts

Dia 1 Dia 2 Dia 3 Dia 4 Dia 5 Dia 6 Dia 7 Dia 8 Dia 9

• Quants quilòmetres han recorregut en total?

• Quants quilòmetres han recorregut amb avió?

• Quants quilòmetres han recorregut amb cotxe?

• Quant han viatjat el cinqué dia aproximadament?

• Quant han viatjat amb avió aproximadament?

• Quan han recorregut més quilòmetres: durant els cinc primers dies de vacances o durant els cinc últims?

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

15

PROVA

4

Una passejada amb globus

Nom 1

Data

Llig i respon.

El primer vol d’un globus aerostàtic es va realitzar a París l’any 1783. El vol va durar 28 minuts i va arribar als 1.000 metres d’altitud. Entre les primeres ascensions destaca la de Gay-Lussac en 1804, que arribà a una altitud de 7.000 metres. El viatge va durar unes 6 hores i durant aquest temps va recórrer vora 30 llegües. Els globus aerostàtics poden assolir grans altituds. El 26 de novembre de 2005 Vijaypat Singhania va marcar el rècord mundial amb 21.027 metres d’altitud en un vol.

Quants anys fa que es va realitzar el primer vol amb globus aerostàtic?

Quants minuts menys d’una hora va durar el primer vol?

Quants anys van passar des del primer vol fins al vol de Gay-Lussac?

Quina diferència d’altitud hi hagué entre el primer vol i el de Gay-Lussac?

• Quina diferència d’altitud hi hagué entre el vol de Gay-Lussac i el vol del rècord mundial?

16

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

PROVA UNITAT

2

4

Llig i respon.

En una ciutat celebren cada any, des de fa molt de temps, un festival de globus. Cada mes d’octubre, centenars de globus hi participen, amb l’assistència de molts espectadors. També s’hi ofereixen passejades amb globus des de 30 € per persona. Habitants de la ciutat 10.000 8.000 6.000

7.804 6.121

5.714 5.605 5.678 5.544

4.000 2.000

0

1970 1981 1991 2001 2010 2013

• Calcula quant ha disminuït la població entre els anys donats. 1970-1981

1981-2001

2001-2013

• En quant aproximadament va disminuir la població entre 1970 i 2010?

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

17

• Aquest matí han anat a fer una passejada amb globus 345 persones i aquesta vesprada han fet la passejada 19 persones menys. Quantes persones han fet una passejada amb globus hui?

18

Matemàtiques 3

• Màrius i Susanna volen fer una passejada amb globus. El viatge de cada un costa 30 € i han donat 100 € per pagar. Quant els sobrarà?

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

PROVA

5

El tren de la maduixa

Nom 1

Data

Llig i calcula.

El tren de la maduixa és un tren històric que fa el recorregut Madrid-Aranjuez. El preu del viatge és: • Adults ........................................... 30 € • Xiquets (de 4 a 12 anys) .............. 15 € Menors de 4 anys gratis. El tren té l’eixida al Museu del Ferrocarril a les 10:00 i arriba a Aranjuez una hora després. Les dates d’eixida durant l’any 2014 seran els dissabtes i diumenges del mes de maig, juny, setembre i octubre.

Un grup de 5 adults i 4 xiquets, d’edats compreses entre els 5 i 12 anys, han tret els bitllets per al tren de la maduixa.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

19

• Quant han costat els bitllets dels adults?

• Quant han costat els bitllets dels xiquets?

Llúcia i Marc han tret 3 bitllets d’adults i 2 de xiquets. Per pagar han donat 3 bitllets de 50 €. • Quant han costat tots els bitllets?

20

Matemàtiques 3

• Quants diners els han sobrat?

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

PROVA UNITAT

2

Observa el gràfic i respon.

En el gràfic es mostra el nombre de visites que tingué Aranjuez durant l’última setmana. 5.00 0

4.630

4.50 0 3.160

4.00 0

2.490

3.50 0 3.00 0

1.250

2.50 0 2.00 0 1.50 0 1.00 0 500

0

Dijous Divendres Dissabte Diumenge

5

• Quantes visites va tindre dijous i divendres menys que dissabte i diumenge?

• Diumenge que ve s’espera que el nombre de visites serà el doble. Quantes visites s’esperen diumenge que ve?

• Divendres van visitar el Palau Reial 560 persones i dissabte el van visitar el triple de persones. Quantes persones el van visitar en total els dos dies?

• Dissabte van visitar el Palau Reial 415 persones i diumenge el van visitar 275 persones. L’entrada costa 9 €. Quant es va recaptar per les entrades venudes durant el cap de setmana?

PROVA

6

El transport a Venècia

Nom 1

Data

Llig i calcula.

Venècia és una ciutat d’Itàlia voltada d’aigua. Per a desplaçar-se per Venècia s’utilitza el vaporetto, que fa la funció d’un autobús. Un vaporetto pot transportar fins a 25 persones en un viatge.

Durant el mes de maig un vaporetto va fer 145 viatges. En cada viatge va transportar 25 persones. Quantes persones va transportar en total el mes de maig?

Ha arribat un grup de 195 turistes. A l’embarcador hi ha 12 vaporetti. Hi ha prou places per a tots els turistes als vaporetti de l’embarcador?

Hui un vaporetto ha fet 9 viatges. En cada viatge ha transportat 19 persones. Quantes persones aproximadament ha transportat hui?

Si un vaporetto transporta cada dia 190 persones, quantes persones transporta en un any?

PROVA UNITAT

2

Observa els tipus de bitllets que es poden comprar per a viatjar amb vaporetto i calcula. BITLLET NAVEGACIÓ S’hi pot viatjar durant 60 minuts i el preu és de 7 €. BITLLET TURÍSTIC PER TEMPS Es pot comprar per 12, 24, 36, 48 o 72 hores. BITLLET 3 DIES JOVES Poden comprar aquest bitllet els joves entre 14 i 29 anys.

6

• Un grup de 125 turistes ha comprat un bitllet de navegació cada un. Quants minuts de viatge han comprat en total?

• Alexandre compra 4 bitllets turístics per un temps de 24 hores i 2 bitllets per un temps de 36 hores. Quantes hores de viatge ha comprat?

• Dilluns es van vendre: – 125 bitllets per un temps de 12 hores. – 95 bitllets per un temps de 24 hores. – 54 bitllets per un temps de 36 hores. Quantes hores de viatge es van vendre en total?

• Quant costaran aproximadament 125 bitllets de navegació? I 285 bitllets?

PROVA

7

Treball amb plantes

Nom 1

Data

Llig i calcula.

Cada matí Ester rep a la seua botiga les flors que ha demanat. Fixa’t en les flors de cada tipus que ha rebut hui. 18 ASSUTZENES 26 TULIPES 32 ROSES 58 MARGARIDES

Quants ramells amb 2 assutzenes cada un pot fer?

Quants ramells amb 8 roses cada un pot fer?

Quants centres amb 5 tulipes pot fer? Quantes tulipes li sobren?

Quants centres amb 8 margarides pot fer? Quantes margarides li sobren?

• Demà Ester farà aquesta comanda:

– Quants

10 roses i la meitat de clavells. clavells

demanarà? 15 tulipes i un terç de margarides. 24 assutzenes i un quart de lliris.

– Quantes margarides demanarà?

– Quants lliris demanarà?

PROVA UNITAT

2

Observa el gràfic i respon.

Miquel ha representat en el gràfic els pins que va vendre al seu viver cada mes. 80

75

70 60 50 40

30 20 10 0

Gener

Febrer

Març

Abril

Maig

• Quants pins va vendre cada mes? Completa la taula. Gener

Febrer

Març

Abril

Maig

7

• Quants pins va vendre els tres primers mesos més que a l’abril i al maig?

• Quant va recaptar pels pins venuts al març si cada pi el va vendre per 12 €?

• El preu de cada planta és el quocient de la divisió. Calcula-les i respon. 21 : 3

45 : 5

56 : 7

40 : 8

54 : 9

– Andrea vol comprar la planta més barata. Quantes en pot comprar amb 45 €?

– Carles vol comprar la planta més cara. Quantes en pot comprar per 81 €?

PROVA

8

D’acampada

Nom 1

Data

Llig i calcula.

Al campament d’estiu s’hi han apuntat un total de 120 xiquets. Faran un grapat d’activitats per grups. Serà molt divertit!

Per fer un concurs de piragües, han fet grups de 2. Quants grups s’han format?

Per fer un campionat de parxís, s’hi han apuntat 29 xiquets i 35 xiquetes. Quants grups de 4 es formen?

Per fer un campionat de bàsquet, han fet grups de 5. Quants grups s’han format?

En la cursa d’obstacles, s’hi van apuntar 96 xiquets. Després, se’n van esborrar un quart del total. Quants xiquets van quedar?

PROVA UNITAT

2

Observa el gràfic i resol.

En el gràfic s’han representat els quilos de cada tipus de producte que han rebut hui al campament. 130 120 110 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0

120 90

84 75

Creïlles

Tomaques Pomes

Plàtans

8

• Les pomes que han rebut estan en bosses de 3 quilos cada una. Quantes bosses n’han rebut?

• Les tomaques que han rebut estan en caixes de 2 quilos cada una. Quantes caixes n’han rebut?

• Un terç dels plàtans estan en safates de 2 quilos i la resta, en caixes de 5 quilos. Quantes safates i caixes n’han rebut en total?

• Han calculat que, amb les creïlles que han rebut hui, en tindran per a 8 dies. Si tots els dies en consumeixen la mateixa quantitat, quants quilos de creïlles consumiran en un dia?

PROVA

9

Festa de globus

Nom 1

Data

Llig i contesta.

Cada any, al poble de Victòria, celebren la festa dels globus. Cada persona porta 10 globus de colors, que llancen a l’aire a un senyal. Enguany Victòria ha llançat 3 globus rojos, 2 de blaus i 5 de grocs.

Quants globus en total porta Victòria?

• Quina fracció representen els globus de cada color? Com es llig cada fracció?

ROJOS



BLAUS



VERDS



• Quina fracció de les que has escrit en l’activitat anterior és major? I menor? Ordena-les de major a menor.

• Llig i escriu tres fraccions. Majors que dos huitens i menors que set huitens i de denominador 8.

Majors que tres novens i menors que tres cinquens i de numerador 3.

PROVA UNITAT

2

Completa. Unitats decimals

6 dècimes

8 dècimes

9 dècimes

15 34 65 centèsimes centèsimes centèsimes

En forma de fracció En forma decimal 3

Escriu cada número decimal en la taula. Després, escriu-ne la descomposició. Part entera Desenes Unitats

Part decimal Dècimes Centèsimes

23,9 67,4 3,89 56,05 • 23,9 = 2 D +

= 20 +

• 67,4 = • 3,89 = • 56,05 = 4

9

Llig i completa la taula. Per a la festa, van comprar 100 globus amb formes d’animals. 4 de gat. 5 d’ocell. 59 de papallona. 32 de dofí.

Gat En forma de fracció En forma decimal Es llig

Ocell

Papallona

Dofí

PROVA

10

Fitxes d’animals

Nom 1

Data

Llig i respon.

Marina i Albert fan un treball sobre el pes d’alguns animals. Aquests són els tres que han triat.

Guepard

Pes: 59,5 quilos

Cérvol

Llop

Pes: 180,6 quilos

Pes: 54,7 quilos

• Ordena el pes dels animals de menor a major.

Quants quilos pesen el guepard i el llop junts?

Quants quilos pesen el cérvol i el llop junts?

Quants quilos pesa el llop menys que el guepard?

Quants quilos pesa el cérvol més que el llop?

PROVA UNITAT

2

Observa el gràfic i calcula.

En el gràfic s’ha representat l’evolució del pes en quilos d’un cervatell des que va nàixer. 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0

175,8

120,8

27,3 8,5

En nàixer

Als 6 mesos

Als 2 anys

Als 5 anys

10

• Als 3 mesos el cervatell pesava el doble del que va pesar en nàixer. Quants quilos pesava el cervatell als 3 mesos?

• A l’any el cervatell pesava el triple del que pesava als 6 mesos. Quants quilos pesava el cervatell a l’any?

• Un cervatell va pesar en nàixer 6,8 quilos. A l’any pesava el doble del que va pesar en nàixer més 2,5 quilos. Quants quilos pesava el cervatell a l’any?

• Un cervatell va pesar en nàixer 7,2 quilos. Als 2 anys pesava el triple del que va pesar en nàixer més 98,5 quilos. Quants quilos pesava el cervatell als 2 anys?

• Un cérvol mascle pesa 198,5 quilos. Si multipliques el pes d’aquest cérvol mascle per 2,3 i després en restes 207,96, obtens el pes d’un cérvol femella. Quant pesa aquest cérvol femella?

PROVA

11

Els fars

Nom 1

Data

Llig i respon.

Els fars són torres situades al mar prop de la costa. Els fars s’instal·len als llocs on hi ha rutes de vaixells i tenen, a la part superior, un llum molt potent que serveix als vaixells com a guia. ALGUNS FARS D’ESPANYA I LES SEUES ALÇADES Torre d’Hèrcules: 5 dam i 7 m d’alçada. Far de Chipiona: 6 dam i 2 m d’alçada. Far de Trafalgar: 3 dam i 4 m d’alçada. Far de Rota: 2 dam i 8 m d’alçada.

• Escriu en metres i en decímetres l’alçada de cada far.

30

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

• Quants metres li falten al far de Chipiona per a mesurar 2 hm?

• Quants metres li falten al far de Rota per a mesurar 1 hm i 5 dam?

• La llum del far de Chipiona arriba a unes 25 milles marines. Si una milla marina és igual a 1 km, 8 hm, 5 dam i 2 m, a quants metres arriba la llum del far de Chipiona?

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

31

PROVA UNITAT

2

Observa el gràfic i respon.

En el gràfic hi ha representats els cinc fars més alts del món. Yokohama Marine Jeddah Light Tower 1 hm i 4 dam 1 hm 3 dam i3m Ile Vierg 8 dam 2 m

Gènova 1 hm 1 dam i7m

• Quants metres d’alçada té cada far? Ordena’ls de menor a major.

• Quants metres mesura el far més alt del món més que el tercer més alt?

3

Fes un dibuix aproximat de la situació i resol. Un far està construït a nivell del mar i té una alçada de 7 dam i 5 m. Una torre que està construïda a 15 m sobre el nivell del mar té una alçada de 6 dam i 9 m.

7 dam i 5 m

NIVELL DEL MAR • Quina és l’alçada en metres del far i la torre?

• Quina és la diferència d’alçada entre els extrems més alts del far i la torre?

11

PROVA

12

Al laboratori

Nom

Data

1

Llig i respon.

Cristina treballa en un laboratori i utilitza provetes de diferent capacitat per a mesurar líquids. La proveta és un tub o vas graduat de vidre o plàstic que serveix per a mesurar amb precisió líquids o gasos. Hi ha provetes de 2 cl, 5 cl i 10 cl, però també n’hi ha d’altres capacitats.

• Quina capacitat poden tindre les provetes?

• Calcula la capacitat d’aquestes provetes en centilitres i ordena-les de menor a major. 1 ℓ i 5 dl

2 dl

1ℓ

• Calcula el pes d’aquestes provetes en centigrams i ordena-les de major a menor. 3g

32

Matemàtiques 3

5 dg

2 g i 7 dg

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

• Tenen aquestes dues provetes la mateixa capacitat? Per què? 4 dl i 9 cl

50 cl

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

• Tenen aquestes dues provetes el mateix pes? Per què? 2 g i 25 cg

225 cg

Matemàtiques 3

33

PROVA UNITAT

2

Llig i calcula.

Un dia al laboratori hi havia un depòsit amb aigua i un altre amb sals. El depòsit d’aigua en contenia 10 litres i l’altre depòsit contenia 9 quilograms de sals.

12

• Del depòsit amb aigua es van omplir 15 provetes de 25 cl cada una. Quants centilitres d’aigua van quedar al depòsit?

3

• Del depòsit amb sals es van omplir 125 bosses de 45 grams cada una. Quants grams de sals van quedar al depòsit?

Resol. • Un camió transporta botelles d’oli. S’hi han carregat 250 botelles d’un litre, 120 de mig litre i 80 d’un quart de litre. Quants litres d’oli porta el camió?

• Per als seus animals, Daniel té emmagatzemats diversos sacs de pinso. En té 12 sacs de 35 quilos cada un i 200 sacs de 45 hg cada un. Quants grams de pinso té emmagatzemats? Quants quilos són?

PROVA

13

Horari de visites

Nom 1

Data

Representa cada hora en un rellotge d’agulles i respon.

Un grup d’amics visita unes coves i consulta l’horari de visites. VISITES NO GUIADES ★ De 10:00 a 13:00. ★ De 16:00 a 17:30. VISITES GUIADES ★ De 13:00 a 14:00. ★ De 17:30 a 18:30. VISITES EXCLUSIVES ★ De 10:30 a 18:00.

• A quina hora del matí comencen les visites no guiades? A quina hora acaben?

• A quina hora de la vesprada comencen les visites guiades? A quina hora acaben?

• A quina hora comencen i acaben les visites exclusives?

COMENÇA

ACABA

11 1 2 12 10 3 9 4 8 7 6 5

11 1 2 12 10 3 9 4 87 6 5

COMENÇA

ACABA

11 12 1 2 10 9 3 8 4 7 6 5

COMENÇA

• Quantes hores dura l’horari de les visites exclusives?

3 4

8 7 6 5

ACABA

PROVA UNITAT

2

La taula recull el temps que va durar la visita a la cova de cada persona. Temps Alexandre

1 h i 25 min

Susanna

2 h i 34 min

Pau

2 h, 18 min i 32 s

Laura

4 h, 9 min i 40 s

• Quants minuts va estar Alexandre dins de la cova? I Susanna?

• Quants segons va estar Pau dins de la cova? I Laura?

13

3

Resol. • Un grup de 4 adults i 3 xiquets han anat a visitar una cova. Cada entrada d’adult costa 12 € i cada entrada de xiquet, 5 €. Quant pagaran en total per les entrades?

• Un dia Jaume va traure les entrades per a ell i 5 amics per a visitar una cova. Va donar per pagar 100 € i li van tornar 28 €. Si totes les entrades tenien el mateix preu, quant va costar cada una?

• Ha arribat un autobús amb 35 adults i 12 xiquets a visitar la cova. De les entrades d’adults s’han recaptat 330 € i de les entrades de xiquets, 99 €. Quants adults i xiquets no han entrat a la cova?

ENTRADA ADULT 11 € ENTRADA XIQUET 9€

PROVA

14 Nom 1

Les peces del tangram Data

Llig i respon.

El tangram és un joc xinés molt antic i consisteix a formar distintes figures amb 7 peces que formen un quadrat.

• Marca en el tangram un parell de rectes paral·leles, un altre parell de rectes secants i un parell de rectes perpendiculars. • Busca en la foto del tangram i pinta.

BLAU

ROIG

► Un angle recte.

VERD

2

► Un angle agut. ► Un angle obtús.

Utilitza el transportador i escriu la mesura dels angles d’aquestes peces.











• De quin tipus és cada angle?

➀ ➁





➁ ➂



















• De quin tipus és cada angle?



PROVA UNITAT

3

Observa les figures fetes amb el tangram i busca en cada una: • Dos angles consecutius i pinta cada un d’un color. • Dos angles adjacents i pinta cada un d’un color. FIGURA 1

4

FIGURA 2

Utilitza el transportador i completa. • Quant mesura cada angle que has pintat en la figura 1?

• Quant mesura cada angle que has pintat en la figura 2?

5

Llig i dibuixa. • Dos angles consecutius, un agut i l’altre obtús. • Dos angles adjacents, un dels quals recte. ANGLES CONSECUTIUS

ANGLES ADJACENTS

14

PROVA

15

La forma dels senyals

Nom 1

Data

Observa els senyals i respon.











• Quins senyals tenen forma de polígons? Per què?

• Quin senyal no és un polígon? Per què?

• Completa la taula. Nombre de costats

➀ ➁ ➂ ➃

Nombre d’angles

Nombre de vèrtexs

Tipus de polígon

15

PROVA UNITAT

Observa la mesura d’alguns senyals de trànsit i calcula.

90 cm

2

50 cm

50 cm

40 cm

• Quants centímetres mesura el costat del senyal quadrat? Quants decímetres són?

• Quants decímetres mesura l’ample i l’alt del senyal rectangular?

• Quants decímetres mesura el diàmetre del senyal circular?

• Quants centímetres mesura el radi del senyal circular?

• Quant mesura el perímetre del senyal quadrat? I el del senyal rectangular?

3

Màrius fa dissenys d’alguns senyals. Escriu davall de cada un quin tipus de triangle és segons els costats.

Estàndards d’aprenentatge i indicadors d’assoliment

Prova 1. Els edificis més alts del món COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE (PERFIL DE LA COMPETÈNCIA)*

INDICADORS D’ASSOLIMENT**

Activitats

B2-1.2. Llig, escriu i ordena en textos numèrics i de la vida quotidiana, números (naturals, enters, fraccions i decimals fins a les mil·lèsimes), utilitzant raonaments apropiats i interpretant el valor de posició de cada una de les xifres.

Llig, escriu i ordena números naturals de tres i de quatre xifres.

B2-2.3. Descompon, compon i arredoneix números naturals i decimals, i interpreta el valor de posició de cada una de les xifres.

Descompon números naturals de tres i de quatre xifres.

1, 3

B2-2.1. Utilitza els números ordinals en contextos reals.

Ordena conjunts d’elements segons un criteri donat i els associa un número ordinal.

1, 2

Comprén i recorda detalls importants de diferents tipus de textos: informatius, descriptius, missatges de la vida diària…

1, 2, 3

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-2.2. Mostra comprensió, amb un cert grau de detall, de diferents tipus de textos no literaris (expositius, narratius, descriptius i argumentatius) i de textos de la vida quotidiana.

Llig, escriu i ordena números naturals de tres i de quatre xifres.

1, 2, 3

INICIATIVA I ACTITUD EMPRENEDORA

B2-1.2. Llig, escriu i ordena en textos numèrics i de la vida quotidiana, números (naturals, enters, fraccions i decimals fins a les mil·lèsimes), utilitzant raonaments apropiats i interpretant el valor de posició de cada una de les xifres.

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

1, 2, 3

* El perfil de la competència comprén tots els estàndards del currículum oficial de les distintes àrees que contribueixen a l’adquisició d’aquesta competència. En cada prova es consignen només aquells estàndards que s’avaluen. ** Concreció dels estàndards d’aprenentatge per a cada curs.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

43

1

Activitats 1

Solucions

Nivells

• 828; huit-cents vint-i-huit. 541; cinc-cents quaranta-u. 509; cinc-cents nou. 527; cinc-cents vint-i-set. 601; sis-cents u.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 8C+ 2D+ 8U 601; Abraj Al Bait; 6 C + 1 U 541; One World; 5 C + 4 D + 1 U 527; Torre Willis; 5 C + 2 D + 7 U 509; Taipei 101; 5 C + 9 U 2

• 3r ► 527 5é ► 541 Seté ► 600 Nové ► 634

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• R. M. 510, 534, 536, 539. L’alçada 530 m està compresa entre ambdues. 3

Nivell A. 1 punt

42

• 4.089 = 4 UM + 8 D + 9 U = 4.000 + 80 + 9 Quatre mil huitanta-nou. 3.975 = 3 UM + 9 C + 7 D + 5 U = = 3.000 + 900 + 70 + 5 Tres mil nou-cents setanta-cinc. 6.103 = 6 UM + 1 C + 3 U = 6.000 + 100 + 3 Sis mil cent tres.

Nivell B. 2 punts

Matemàtiques 3

Nivell C. 3 punts

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

Nivell D. 5 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

1

Prova 1. Els edificis més alts del món Activitats de la prova

Alumnes 1

2

3

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 13. Excel·lent. Puntuació total entre 7 i 13. Satisfactori. Puntuació total inferior a 7. Insuficient.

44

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

2

Prova 2. Quines muntanyes russes més grans! COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-1.2. Llig, escriu i ordena en textos numèrics i de la vida quotidiana, números (naturals, enters, fraccions i decimals fins a les mil·lèsimes), utilitzant raonaments apropiats i interpretant el valor de posició de cada una de les xifres.

Llig, escriu i ordena números naturals de quatre i de cinc xifres.

B2-2.3. Descompon, compon i arredoneix números naturals i decimals, i interpreta el valor de posició de cada una de les xifres.

Descompon números naturals de tres i de quatre xifres.

B2-1.1. Identifica els números romans aplicant el seu coneixement a la comprensió de datacions.

Llig i escriu números romans aplicant les regles.

Reconeix l’estructura de diferents textos informatius i n’obté informacions.

1, 2, 3

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-4.1. Capta el propòsit dels textos. Identifica les parts de l’estructura organitzativa dels textos i analitza la seua progressió temàtica.

Llig, escriu i ordena números naturals de quatre i de cinc xifres.

1, 2, 3

INICIATIVA I ACTITUD EMPRENEDORA

B2-1.2. Llig, escriu i ordena en textos numèrics i de la vida quotidiana, números (naturals, enters, fraccions i decimals fins a les mil·lèsimes), utilitzant raonaments apropiats i interpretant el valor de posició de cada una de les xifres.

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

1, 3

1, 2, 3

Aproxima números naturals a l’ordre adequat a la situació. 2

Matemàtiques 3

45

Prova 2. Quines muntanyes russes més grans!

Activitats 1

Solucions

Nivells

• 32.400 = 3 DM + 2 UM + 4 C = 30.000 + + 2.000 + 400 58.500 = 5 DM + 8 UM + 5 C = 50.000 + + 8.000 + 500 39.000 = 3 DM + 9 UM = 30.000 + 9.000 38.400 = 3 DM + 8 UM + 4 C = 30.000 + + 8.000 + 400 48.720 = 4 DM + 8 UM + 7 C + 2 D = = 40.000 + 8.000 + 700 + 20

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 1.564 > 1.394 > 1.270 > 1.150 > 1.008 Shambhala > Coaster Express > > Dragon Khan > Magnus Colossus > > Tren de la mina • 32.400 < 38.400 < 39.000 < 48.720 < 58.500 Coaster Express < Magnus Colossus < < Tren de la mina < Shambhala < < Dragon Khan 2

• Magnus Colossus: 50 U. Shambhala: 500 U. • Tren de la mina, Coaster Express, Magnus Colossus i Dragon Khan: 1.000 m. Shambhala: 2.000 m. Tren de la mina i Magnus Colossus: 40.000. Coaster Express: 30.000. Dragon Khan: 60.000. Shambhala: 50.000.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 2002, 1995 i 2000 3

Nivell A. 1 punt

46

• Hi van pujar 38.850 persones. • 38.850 = 3 DM + 8 UM + 8 C + 5 D = = 30.000 + 8.000 + 800 + 50 Es llig trenta-huit mil huit-cents cinquanta.

Nivell B. 2 punts

Matemàtiques 3

Nivell C. 3 punts

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

Nivell D. 5 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

2

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

3

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 13. Excel·lent. Puntuació total entre 7 i 13. Satisfactori. Puntuació total inferior a 7. Insuficient.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

47

Prova 3. Diari de vacances COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

APRENDRE A APRENDRE

48

Matemàtiques 3

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-6.1. Realitza operacions amb números naturals: suma, resta, multiplicació i divisió.

Realitza sumes de diferent nombre de sumands per resoldre situacions quotidianes.

1

B2-5.3. Estima i comprova resultats mitjançant diferents estratègies.

Estima sumes de números naturals.

1

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

Resol problemes de la vida quotidiana utilitzant sumes i estimacions de sumes.

1

B2-2.2. Mostra comprensió, amb un cert grau de detall, de diferents tipus de textos no literaris (expositius, narratius, descriptius i argumentatius) i de textos de la vida quotidiana.

Comprén i recorda detalls importants de diferents tipus de textos: informatius, descriptius, missatges de la vida diària…

1

B2-9.2. Reflexiona sobre el procés aplicat a la resolució de problemes: revisant les operacions utilitzades, les unitats dels resultats, comprovant i interpretant les solucions en el context, buscant altres formes de resoldre’ls.

Revisa la resolució dels problemes, tant les fases com els càlculs realitzats.

1

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

3

Activitats 1

Solucions • Dia 1: 1.360 km. Dia 4: 239 km. Dia 6: 0 km. Dia 8: 0 km.

Nivells

Dies 2 i 3: 0 km. Dia 5: 255 km. Dia 7: 350 km. Dia 9: 1.180 km.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 1.360 + 239 + 255 + 350 + 1.180 = 3.384 Han recorregut 3.384 km en total. • 1.360 + 1.180 = 2.540 Han recorregut 2.540 km amb avió. • 239 + 255 + 350 = 844 Han recorregut 844 km amb cotxe. • 90 + 80 + 90 = 260 Han viatjat 260 km aproximadament. • 1.000 + 1.000 = 2.000 Han viatjat 2.000 km aproximadament. • 1.360 + 239 + 255 = 1.854 255 + 350 + 1.180 = 1.785 Han recorregut més quilòmetres els cinc primers dies.

Nivell A. 1 punt

Nivell B. 2 punts

Nivell C. 3 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Nivell D. 5 punts

Matemàtiques 3

49

3

Prova 3. Diari de vacances Activitats de la prova

Alumnes 1

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 4. Excel·lent. Puntuació total entre 2 i 4. Satisfactori. Puntuació total inferior a 2. Insuficient.

50

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

4

Prova 4. Una passejada amb globus COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-6.1. Realitza operacions amb números naturals: suma, resta, multiplicació i divisió.

Realitza restes per resoldre situacions quotidianes.

B2-5.3. Estima i comprova resultats mitjançant diferents estratègies.

Estima restes de números naturals.

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

Resol problemes de la vida quotidiana utilitzant restes i estimacions de restes.

1, 2

Reconeix l’estructura de diferents textos informatius i n’obté informacions.

1, 2

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-4.1. Capta el propòsit dels textos. Identifica les parts de l’estructura organitzativa dels textos i analitza la seua progressió temàtica.

Aplica les restes i les seues estimacions a la resolució de problemes amb dades de diferents tipus de fonts.

1, 2

INICIATIVA I ACTITUD EMPRENEDORA

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

1, 2

2

Matemàtiques 3

51

Prova 4. Una passejada amb globus

Activitats 1

Solucions • 2.014 − 1.783 = 231 Es va realitzar fa 231 anys. • 60 − 28 = 32 Va durar 32 minuts menys d’una hora.

Nivells A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 1.804 − 1.783 = 21 Van passar 21 anys. • 7.000 − 1.000 = 6.000 Hi hagué 6.000 m de diferència. • 21.027 − 7.000 = 14.027 Hi hagué 14.027 m de diferència. 2

• 7.804 − 6.121 = 1.683 1970-1981: 1.683 habitants. 6.121 − 5.605 = 516 1981-2001: 516 habitants. 5.605 − 5.544 = 61 2001-2013: 61 habitants.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 8.000 − 6.000 = 2.000 Va disminuir en 2.000 habitants aproximadament. • 345 − 19 = 326 345 + 326 = 671 Han fet hui una passejada 671 persones. • 30 + 30 = 60; 100 − 60 = 40 Els sobraran 40 €.

Nivell A. 1 punt

52

Nivell B. 2 punts

Matemàtiques 3

Nivell C. 3 punts

Nivell D. 5 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

4

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 8. Excel·lent. Puntuació total entre 4 i 8. Satisfactori. Puntuació total inferior a 4. Insuficient.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

53

Prova 5. El tren de la maduixa COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-6.1. Realitza operacions amb números naturals: suma, resta, multiplicació i divisió.

Realitza multiplicacions per resoldre situacions quotidianes.

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

Resol problemes de la vida quotidiana utilitzant multiplicacions.

1, 2

Comprén i recorda detalls importants de diferents tipus de textos: informatius, descriptius, missatges de la vida diària…

1, 2

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-2.2. Mostra comprensió, amb un cert grau de detall, de diferents tipus de textos no literaris (expositius, narratius, descriptius i argumentatius) i de textos de la vida quotidiana.

Revisa la resolució dels problemes, tant les fases com els càlculs realitzats.

1, 2

APRENDRE A APRENDRE

B2-9.2. Reflexiona sobre el procés aplicat a la resolució de problemes: revisant les operacions utilitzades, les unitats dels resultats, comprovant i interpretant les solucions en el context, buscant altres formes de resoldre’ls.

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

54

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

Matemàtiques 3

1, 2

Calcula el doble i el triple d’un número.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

5

Activitats 1

Solucions • 5 × 30 = 150 Els bitllets dels adults han costat 150 €. • 4 × 15 = 60 Els bitllets dels xiquets han costat 60 €.

Nivells A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 3 × 30 + 2 × 15 = 120 Els han costat 120 €. • 3 × 50 = 150; 150 − 120 = 30 Els han sobrat 30 €. 2

• 1.250 + 2.490 = 3.740 4.630 + 3.160 = 7.790 7.790 − 3.740 = 4.050 Va tindre 4.050 visites menys.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 2 × 3.160 = 6.320 S’esperen 6.320 visites. • 560 × 3 = 1.680 560 + 1.680 = 2.240 El van visitar en total 2.240 persones. • 415 + 275 = 690 690 × 9 = 6.210 Es van recaptar 6.210 €.

Nivell A. 1 punt

Nivell B. 2 punts

Nivell C. 3 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Nivell D. 5 punts

Matemàtiques 3

55

Prova 5. El tren de la maduixa

5

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 8. Excel·lent. Puntuació total entre 4 i 8. Satisfactori. Puntuació total inferior a 4. Insuficient. 56

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

6

Prova 6. El transport a Venècia COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-6.1. Realitza operacions amb números naturals: suma, resta, multiplicació i divisió.

Realitza multiplicacions per resoldre situacions quotidianes.

1, 2

B2-5.3. Estima i comprova resultats mitjançant diferents estratègies.

Realitza estimacions de productes de números naturals.

1, 2

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

Resol problemes de la vida quotidiana utilitzant multiplicacions.

1, 2

Reconeix l’estructura de diferents textos informatius i n’obté informacions.

1, 2

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-4.1. Capta el propòsit dels textos. Identifica les parts de l’estructura organitzativa dels textos i analitza la seua progressió temàtica.

Aplica les multiplicacions i les seues estimacions a la resolució de problemes.

1, 2

INICIATIVA I ACTITUD EMPRENEDORA

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

57

Prova 6. El transport a Venècia

Activitats 1

Solucions • 145 × 25 = 3.625 Va transportar 3.625 persones. • 12 × 25 = 300 300 > 195 Hi ha prou places per a transportar-los a tots.

Nivells A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 20 × 9 = 180 Ha transportat 180 persones aproximadament.

2

• 190 × 365 = 69.350 Transporta 69.350 persones. • 125 × 60 = 7.500 Han comprat 7.500 minuts de viatge. • 4 × 24 = 96 2 × 36 = 72 96 + 72 = 168 Ha comprat 168 hores de viatge.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 125 × 12 = 1.500 95 × 24 = 2.280 54 × 36 = 1.944 1.500 + 2.280 + 1.944 = 5.724 Es van vendre en total 5.724 hores. • 100 × 7 = 700 El preu aproximat de 125 bitllets és 700 €. 300 × 7 = 2.100 El preu aproximat de 285 bitllets és 2.100 €.

Nivell A. 1 punt

58

Nivell B. 2 punts

Matemàtiques 3

Nivell C. 3 punts

Nivell D. 5 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

6

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 8. Excel·lent. Puntuació total entre 4 i 8. Satisfactori. Puntuació total inferior a 4. Insuficient.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

59

Prova 7. Treball amb plantes COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-6.1. Realitza operacions amb números naturals: suma, resta, multiplicació i divisió.

Realitza divisions per resoldre situacions quotidianes.

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

Resol problemes de la vida quotidiana utilitzant divisions.

1, 2

Comprén i recorda detalls importants de diferents tipus de textos: informatius, descriptius, missatges de la vida diària…

1, 2

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-2.2. Mostra comprensió, amb un cert grau de detall, de diferents tipus de textos no literaris (expositius, narratius, descriptius i argumentatius) i de textos de la vida quotidiana.

Revisa la resolució dels problemes, tant les fases com els càlculs realitzats.

1, 2

APRENDRE A APRENDRE

B2-9.2. Reflexiona sobre el procés aplicat a la resolució de problemes: revisant les operacions utilitzades, les unitats dels resultats, comprovant i interpretant les solucions en el context, buscant altres formes de resoldre’ls.

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

60

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

Matemàtiques 3

1, 2

Calcula la meitat i el terç d’un número.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

7

Activitats 1

Solucions • 18 : 2 = 9 Pot fer 9 ramells.

Nivells A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 32 : 8 = 4 Pot fer 4 ramells. • 26 : 5 ► q = 5, r = 1 Pot fer 5 centres. Li sobra 1 tulipa. • 58 : 8 ► q = 7, r = 2 Pot fer 7 centres. Li sobren 2 margarides. • 10 : 2 = 5 Demanarà 5 clavells. 15 : 3 = 5 Demanarà 5 margarides. 24 : 4 = 6 Demanarà 6 lliris. 2

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• Gener: 60. Febrer: 70. Març: 50. Abril: 75. Maig: 80. • 60 + 70 + 50 = 180 75 + 80 = 155 180 − 155 = 25 Va vendre 25 pins més els tres primers mesos que a l’abril i al maig. • 50 × 12 = 600 Va recaptar 600 € al març. • 21: 3 = 7; 45 : 5 = 9; 56 : 7 = 8; 40 : 8 = 5; 54 : 9 = 6 45 : 5 = 9 Amb 45 € pot comprar 9 plantes de la planta més barata. 81 : 9 = 9 Amb 81 € pot comprar 9 plantes de la planta més cara.

Nivell A. 1 punt

Nivell B. 2 punts

Nivell C. 3 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Nivell D. 5 punts

Matemàtiques 3

61

7

Prova 7. Treball amb plantes Activitats de la prova

Alumnes 1

2

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 8. Excel·lent. Puntuació total entre 4 i 8. Satisfactori. Puntuació total inferior a 4. Insuficient.

62

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

8

Prova 8. D’acampada COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-6.1. Realitza operacions amb números naturals: suma, resta, multiplicació i divisió.

Realitza divisions per resoldre situacions quotidianes.

1, 2

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

Resol problemes de la vida quotidiana utilitzant divisions.

1, 2

Reconeix l’estructura de diferents textos informatius i n’obté informacions.

1, 2

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-4.1. Capta el propòsit dels textos. Identifica les parts de l’estructura organitzativa dels textos i analitza la seua progressió temàtica.

Aplica les divisions a la resolució de problemes.

1, 2

INICIATIVA I ACTITUD EMPRENEDORA

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

63

Prova 8. D’acampada

Activitats 1

Solucions

Nivells

• 120 : 2 = 60 S’han format 60 grups.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 120 : 5 = 24 S’han format 24 grups. • 29 + 35 = 64 64 : 4 = 16 Es formen 16 grups.

2

• 96 : 4 = 24 96 − 24 = 72 Van quedar 72 xiquets. • 75 : 3 = 25 N’han rebut 25 bosses.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 84 : 2 = 42 N’han rebut 42 caixes. • 90 : 3 = 30 30 : 2 = 15 90 − 30 = 60 60 : 5 = 12 N’han rebut 15 safates i 12 caixes. • 120 : 8 = 15 Cada dia es consumiran 15 quilos de creïlles.

Nivell A. 1 punt

64

Nivell B. 2 punts

Matemàtiques 3

Nivell C. 3 punts

Nivell D. 5 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

8

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 8. Excel·lent. Puntuació total entre 4 i 8. Satisfactori. Puntuació total inferior a 4. Insuficient.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

65

Prova 9. Festa de globus COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

66

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-1.2. Llig, escriu i ordena en textos numèrics i de la vida quotidiana, números (naturals, enters, fraccions i decimals fins a les mil·lèsimes), utilitzant raonaments apropiats i interpretant el valor de posició de cada una de les xifres.

Llig i escriu fraccions, unitats decimals i números decimals.

1, 2, 3, 4

B2-2.4. Ordena números enters, decimals i fraccions bàsiques per comparació, representació en la recta numèrica i transformació dels uns en els altres.

Ordena fraccions.

1

B2-2.3. Descompon, compon i arredoneix números naturals i decimals, i interpreta el valor de posició de cada una de les xifres.

Descompon números decimals.

3

B2-9.1. Resol problemes que Resol problemes de la vida impliquen domini dels continguts quotidiana utilitzant fraccions treballats, utilitzant estratègies i decimals. heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

1, 4

Comprén i recorda detalls importants de diferents tipus de textos: informatius, descriptius, missatges de la vida diària…

1, 4

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-2.2. Mostra comprensió, amb un cert grau de detall, de diferents tipus de textos no literaris (expositius, narratius, descriptius i argumentatius) i de textos de la vida quotidiana.

Revisa la resolució dels problemes, tant les fases com els càlculs realitzats.

1, 4

APRENDRE A APRENDRE

B2-9.2. Reflexiona sobre el procés aplicat a la resolució de problemes: revisant les operacions utilitzades, les unitats dels resultats, comprovant i interpretant les solucions en el context, buscant altres formes de resoldre’ls.

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

9

Activitats 1

Solucions • 3 + 2 + 5 = 10 Victòria porta 10 globus. • Rojos ► Blaus ► Verds ► • És major 5 10

>

• R. M.

3



3 10 3 8

,

3 10 2 10 5

. Dos desens.

10 >

8

C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

. Tres desens.

10 5

4

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament.

,

. Cinc desens. . És menor

2 10

.

2 10 5 8

6

3 3 , , 8 7 6 8 9

15

34

65

10

10

10

100

100

100

0,6

0,8

0,9

0,15

0,34

0,65

R. M. 2

Nivells

3

• 23,9 = 2 D + 3 U + 9 d = 20 + 3 + 0,9 • 67,4 = 6 D + 7 U + 4 d = 60 + 7 + 0,4 • 3,89 = 3 U + 8 d + 9 c = 3 + 0,8 + 0,09

4

Nivell A. 1 punt

• 56,05 = 5 D + 6 U + 5 c = 50 + 6 + 0,05 4 0,04 4 centèsimes 100 5 0,05 5 centèsimes 100 59 0,59 59 centèsimes 100 32 0,32 32 centèsimes 100

Nivell B. 2 punts

Nivell C. 3 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament. A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament. A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

Nivell D. 5 punts

Matemàtiques 3

67

Prova 9. Festa de globus

9

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

3

4

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 17. Excel·lent. Puntuació total entre 9 i 17. Satisfactori. Puntuació total inferior a 9. Insuficient.

68

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

10

Prova 10. Fitxes d’animals COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B2-2.4. Ordena números enters, decimals i fraccions bàsiques per comparació, representació en la recta numèrica i transformació dels uns en els altres.

Compara i ordena números decimals.

B2-6.7. Realitza operacions amb números decimals.

Suma, resta i multiplica números decimals.

Resol problemes de la vida B2-9.1. Resol problemes que quotidiana utilitzant operacions impliquen domini dels continguts amb números decimals. treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

1

1, 2 1, 2

B3-2.3. Observa directament i indirectament, identifica característiques, reconeix i classifica els animals vertebrats.

Reconeix diferents animals per les seues característiques.

1

Reconeix l’estructura de diferents textos informatius i n’obté informacions.

1, 2

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-4.1. Capta el propòsit dels textos. Identifica les parts de l’estructura organitzativa dels textos i analitza la seua progressió temàtica.

Aplica amb iniciativa els números decimals a la resolució dels problemes de la vida quotidiana.

1, 2

INICIATIVA I ACTITUD EMPRENEDORA

B2-9.1. Resol problemes que impliquen domini dels continguts treballats, utilitzant estratègies heurístiques, de raonament (classificació, reconeixement de les relacions, ús de contraexemples), creant conjectures, construint, argumentant, i prenent decisions, valorant les seues conseqüències i la conveniència de la seua utilització.

COMPETÈNCIA CIENTÍFICA I TECNOLÒGICA

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

69

Prova 10. Fitxes d’animals

Activitats 1

Solucions

Nivells

• 54,7 < 59,5 < 180,6 Llop < Guepard < Cérvol

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 59,5 + 54,7 = 114,2 El guepard i el llop pesen junts 114,2 quilos. • 180,6 + 54,7 = 235,3 El cérvol i el llop pesen junts 235,3 quilos. • 59,5 − 54,7 = 4,8 El llop pesa 4,8 quilos menys que el guepard.

2

• 180,6 − 54,7 = 125,9 El cérvol pesa 125,9 quilos més que el llop. • 2 × 8,5 = 17 Als 3 mesos pesava 17 quilos. • 3 × 27,3 = 81,9 A l’any pesava 81,9 quilos.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 2 × 6,8 = 13,6 13,6 + 2,5 = 16,1 A l’any pesava 16,1 quilos. • 3 × 7,2 = 21,6 21,6 + 98,5 = 120,1 Als 2 anys pesava 120,1 quilos. • 2,3 × 198,5 = 456,55 456,55 − 207,96 = 248,59 El cérvol femella pesa 248,59 quilos.

Nivell A. 1 punt

70

Nivell B. 2 punts

Matemàtiques 3

Nivell C. 3 punts

Nivell D. 5 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

10

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 8. Excel·lent. Puntuació total entre 4 i 8. Satisfactori. Puntuació total inferior a 4. Insuficient.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

71

Prova 11. Els fars COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

APRENDRE A APRENDRE

72

Matemàtiques 3

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B3-1.1. Identifica les unitats del sistema mètric decimal. Longitud, capacitat, massa, superfície i volum.

Utilitza les equivalències entre unitats de longitud.

1, 2, 3

B3-3.3. Compara i ordena mesures d’una mateixa magnitud.

Ordena grups de mesures de longitud segons un criteri donat.

B3-3.1. Suma i resta mesures de longitud, capacitat, massa, superfície i volum en forma simple, i dóna el resultat en la unitat determinada per endavant.

Realitza operacions amb mesures de longitud i expressa el resultat en una unitat determinada.

1, 2, 3

B3-4.3. Resol problemes, utilitzant les unitats de mesura més usuals, convertint unes unitats en altres de la mateixa magnitud, expressant els resultats en les unitats de mesura més adequades, explicant oralment i per escrit el procés seguit.

Resol problemes reals en què ixen mesures de longitud.

1, 2, 3

B2-2.2. Mostra comprensió, amb un cert grau de detall, de diferents tipus de textos no literaris (expositius, narratius, descriptius i argumentatius) i de textos de la vida quotidiana.

Comprén i recorda detalls importants de diferents tipus de textos: informatius, descriptius, missatges de la vida diària…

1, 2, 3

B3-4.2. Explica de forma oral i per escrit els processos seguits i les estratègies utilitzades en tots els procediments realitzats.

Dóna raó dels processos que ha seguit en la resolució d’un problema quan se li pregunta per això.

1, 2, 3

2

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

11

Activitats 1

Solucions • En metres: 57 m, 62 m, 34 m, 28 m. En decímetres: 570 dm, 620 dm, 340 dm, 280 dm. • 2 hm = 200 m 200 − 62 = 138 Li falten 138 metres.

Nivells A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 1 hm i 5 dam = 150 m 150 − 28 = 122 Li falten 122 metres.

2

3

• 1 km, 8 hm, 5 dam i 2 m = 1.852 m 25 × 1.852 = 46.300 La llum arriba a 46.300 metres. • Alçades: 133 m, 140 m, 82 m, 117 m 82 < 117 < 133 < 140 Ile Vierg < Gènova < < Yokohama Marine Tower < Jeddah Light • 140 − 117 = 23 Mesura 23 metres més d’alçada. • Alçades: 75 m, 69 m. • 69 + 15 = 84 84 − 75 = 9 La diferència d’alçada entre els extrems més alts és 9 metres.

Nivell A. 1 punt

Nivell B. 2 punts

Nivell C. 3 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

Nivell D. 5 punts

Matemàtiques 3

73

11

Prova 11. Els fars Activitats de la prova

Alumnes 1

2

3

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 13. Excel·lent. Puntuació total entre 7 i 13. Satisfactori. Puntuació total inferior a 7. Insuficient.

74

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

12

Prova 12. Al laboratori COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B3-1.1. Identifica les unitats del sistema mètric decimal. Longitud, capacitat, massa, superfície i volum.

Utilitza les equivalències entre unitats de capacitat i massa.

B3-3.3. Compara i ordena mesures d’una mateixa magnitud.

Ordena grups de mesures de capacitat i de massa segons un criteri donat.

B3-3.1. Suma i resta mesures de longitud, capacitat, massa, superfície i volum en forma simple, i dóna el resultat en la unitat determinada per endavant.

Realitza operacions amb mesures de capacitat i de massa, i expressa el resultat en una unitat determinada.

1, 2, 3

B3-4.3. Resol problemes utilitzant les unitats de mesura més usuals, convertint unes unitats en altres de la mateixa magnitud, expressant els resultats en les unitats de mesura més adequades, explicant oralment i per escrit el procés seguit.

Resol problemes reals en què ixen mesures de capacitat i de massa.

1, 2, 3

Reconeix l’estructura de diferents textos informatius i n’obté informacions.

1, 2, 3

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-4.1. Capta el propòsit dels textos. Identifica les parts de l’estructura organitzativa dels textos i analitza la seua progressió temàtica.

Aplica la seua iniciativa a la resolució de problemes reals en què intervenen unitats de capacitat i de massa.

1, 2, 3

INICIATIVA I ACTITUD EMPRENEDORA

B3-4.3. Resol problemes, utilitzant les unitats de mesura més usuals, convertint unes unitats en altres de la mateixa magnitud, expressant els resultats en les unitats de mesura més adequades, explicant oralment i per escrit el procés seguit.

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

1, 2, 3

1

Matemàtiques 3

75

Prova 12. Al laboratori

Activitats 1

Solucions

Nivells

• Solen ser de 2 cl, 5 cl i 10 cl, però n’hi ha també d’altres capacitats.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• En cl: 150 cl, 20 cl, 100 cl. 20 cl < 100 cl < 150 cl • En cg: 300 cg, 50 cg, 270 cg. 300 cg > 270 cg > 50 cg • 4 dl i 9 cl = 49 cl No tenen la mateixa capacitat, 49 cl < 50 cl.

2

3

• 2 g i 25 cg = 225 cg Sí que tenen el mateix pes. • 15 × 25 = 375 10 ℓ = 1.000 cl 1.000 − 375 = 625 Van quedar 625 centilitres d’aigua al depòsit. • 125 × 45 = 5.625 9 kg = 9.000 g 9.000 − 5.625 = 3.375 Van quedar 3.375 grams de sals al depòsit. • 250 + 120 × 0,5 + 80 × 0,25 = 330 Porta 330 litres d’oli. • 12 × 35.000 = 420.000 200 × 4.500 = 900.000 420.000 + 900.000 = 1.320.000 En té emmagatzemats 1.320.000 grams. Són 1.320 quilos.

Nivell A. 1 punt

76

Nivell B. 2 punts

Matemàtiques 3

Nivell C. 3 punts

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

Nivell D. 5 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

12

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

3

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 13. Excel·lent. Puntuació total entre 7 i 13. Satisfactori. Puntuació total inferior a 7. Insuficient.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

77

Prova 13. Horari de visites COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

COMPETÈNCIA CIENTÍFICA I TECNOLÒGICA

APRENDRE A APRENDRE

78

Matemàtiques 3

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B3-5.2. Realitza equivalències i transformacions entre hores, minuts i segons.

Utilitza les equivalències entre les unitats de temps per a resoldre situacions reals.

1, 2, 3

B3-5.3. Llig en rellotges analògics i digitals.

Llig i representa hores en rellotges analògics i digitals.

1

B3-5.4. Resol problemes de la vida diària utilitzant les mesures temporals i les seues relacions.

Resol problemes de la vida quotidiana en què ixen mesures de temps.

1, 2, 3

B2-2.2. Mostra comprensió, amb un cert grau de detall, de diferents tipus de textos no literaris (expositius, narratius, descriptius i argumentatius) i de textos de la vida quotidiana.

Comprén i recorda detalls importants de diferents tipus de textos: informatius, descriptius, missatges de la vida diària…

1, 2, 3

B2-3.11. Planifica de forma autònoma i creativa activitats d’oci i temps lliure, individuals i en grup.

És capaç de reconéixer la importància de la planificació acurada de les activitats relacionades amb el medi ambient i de la puntualitat en realitzar-les.

B3-4.2. Explica de forma oral i per escrit els processos seguits i les estratègies utilitzades en tots els procediments realitzats.

Dóna raó dels processos que ha seguit en la resolució d’un problema quan se li pregunta per això.

1

1, 2, 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

13

Activitats 1

Solucions • Comencen a les 10 del matí. Acaben a la 1 de la vesprada. • Comencen a les 5 i mitja de la vesprada. Acaben a les 6 i mitja de la vesprada.

Nivells A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• Comencen a les 10 i mitja del matí. Acaben a les 6 de la vesprada. 2

3

• Dura 7 hores i mitja. • 1 h i 25 min = 85 min 2 h i 34 min = 154 min Alexandre hi va estar 85 minuts i Susanna, 154 minuts. • 2 h, 18 min i 32 s = 8.312 4 h, 9 min i 40 s = 14.980 Pau hi va estar 8.312 segons i Laura hi va estar 14.980 segons. • 4 × 12 + 3 × 5 = 63 Pagaran en total 63 €. • 100 − 28 = 72 72 : 6 = 12 Cada una va costar 12 €.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 330 : 11 = 30 99 : 9 = 11 35 − 30 = 5; 12 − 11 = 1 No hi han entrat 5 adults i 1 xiquet.

Nivell A. 1 punt

Nivell B. 2 punts

Nivell C. 3 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Nivell D. 5 punts

Matemàtiques 3

79

13

Prova 13. Horari de visites Activitats de la prova

Alumnes 1

2

3

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 13. Excel·lent. Puntuació total entre 7 i 13. Satisfactori. Puntuació total inferior a 7. Insuficient.

80

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

14

Prova 14. Les peces del tangram COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) B4-1.1. Identifica i representa posicions relatives de rectes i circumferències.

Distingeix rectes secants, paral·leles i perpendiculars.

1

B4-1.2. Identifica i representa angles en diferents posicions: consecutius, adjacents, oposats pel vèrtex.

Reconeix els diferents tipus d’angles: recte, agut, obtús, consecutius, adjacents…

1, 2, 3, 5

B3-6.2. Mesura angles usant instruments convencionals.

Utilitza el transportador per a calcular la mesura de diferents angles en contextos variats.

2, 4

B4-2.2. Utilitza instruments de dibuix i eines tecnològiques per a la construcció i exploració de formes geomètriques.

Realitza representacions geomètriques que corresponen a una descripció donada.

5

B4-6.1. Comprén i descriu situacions de la vida quotidiana, i interpreta i elabora representacions espacials (plànols, croquis d’itineraris, maquetes…), utilitzant les nocions geomètriques bàsiques (situació, moviment, paral·lelisme, perpendicularitat, escala, simetria, perímetre, superfície).

Utilitza els seus coneixements sobre geometria en situacions variades resolent problemes que se li plantegen.

1, 2, 3, 4, 5

Reconeix l’estructura de diferents textos informatius i n’obté informacions.

1, 2, 3, 4, 5

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

B2-4.1. Capta el propòsit dels textos. Identifica les parts de l’estructura organitzativa dels textos i analitza la seua progressió temàtica.

Aplica amb iniciativa els seus coneixements sobre rectes i angles en la vida real.

1, 2, 3, 4, 5

INICIATIVA I ACTITUD EMPRENEDORA

B4-6.1. Comprén i descriu situacions de la vida quotidiana, i interpreta i elabora representacions espacials (plànols, croquis d’itineraris, maquetes…), utilitzant les nocions geomètriques bàsiques (situació, moviment, paral·lelisme, perpendicularitat, escala, simetria, perímetre, superfície).

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

81

Prova 14. Les peces del tangram

Activitats 1

Solucions

Nivells

• Comproveu que els alumnes reconeixen correctament els tipus de rectes.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• Verifiqueu que saben distingir els tres tipus d’angles segons l’amplitud. 2



► 90° ➁ ► 50° ➂ ► 40° L’angle ➀ és recte, el ➁ és agut i el ➂ és agut.



➀ ➂

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

► 50° ➁ ► 130° ► 130° ➃ ► 50° L’angle ➀ és agut, el ➁ és obtús, el ➂ és obtús i el ➃ és agut.

3

• Comproveu que els alumnes diferencien els tipus d’angles.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

4

• Verifiqueu que els alumnes utilitzen correctament el transportador.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

5

• Reviseu la correcció dels traçats realitzats pels alumnes.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

Nivell A. 1 punt

82



Nivell B. 2 punts

Matemàtiques 3

Nivell C. 3 punts

Nivell D. 5 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

14

Activitats de la prova

Alumnes 1

2

3

4

5

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 21. Excel·lent. Puntuació total entre 11 i 21. Satisfactori. Puntuació total inferior a 11. Insuficient.

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

Matemàtiques 3

83

Prova 15. La forma dels senyals COMPETÈNCIES QUE S’AVALUEN

COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

APRENDRE A APRENDRE

84

Matemàtiques 3

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

INDICADORS D’ASSOLIMENT

Activitats

(PERFIL DE LA COMPETÈNCIA) 1, 2, 3

B4-5.1. Identifica i anomena polígons atenent el nombre de costats.

Classifica polígons segons el nombre de costats i reconeix els seus elements: costats, vèrtexs i angles.

B4-4.2. Identifica i diferencia els elements bàsics de circumferència i cercle: centre, radi, diàmetre, corda, arc, tangent i sector circular.

Reconeix els elements d’una circumferència i utilitza les relacions entre aquests.

2

B4-2.1. Classifica triangles atenent els costats i els angles, identificant les relacions entre els costats i entre angles.

Classifica triangles segons la longitud dels costats.

3

B4-6.1. Comprén i descriu situacions de la vida quotidiana, i interpreta i elabora representacions espacials (plànols, croquis d’itineraris, maquetes…), utilitzant les nocions geomètriques bàsiques (situació, moviment, paral·lelisme, perpendicularitat, escala, simetria, perímetre, superfície).

Utilitza els seus coneixements sobre geometria en situacions variades resolent problemes que se li plantegen.

1, 2, 3

B2-2.2. Mostra comprensió, amb un cert grau de detall, de diferents tipus de textos no literaris (expositius, narratius, descriptius i argumentatius) i de textos de la vida quotidiana.

Comprén i recorda detalls importants de diferents tipus de textos: informatius, descriptius, missatges de la vida diària…

1, 2, 3

B4-6.1. Comprén i descriu situacions de la vida quotidiana, i interpreta i elabora representacions espacials (plànols, croquis d’itineraris, maquetes…), utilitzant les nocions geomètriques bàsiques (situació, moviment, paral·lelisme, perpendicularitat, escala, simetria, perímetre, superfície).

Utilitza els seus coneixements geomètrics per a resoldre diferents situacions reals.

1, 2, 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

15

Activitats

Solucions

Nivells

1

• Són polígons els senyals ➀, ➁, ➂ i ➃, ja que estan delimitats per una línia poligonal tancada. • No és un polígon el senyal ➄, ja que no està delimitat per una línia poligonal tancada. És un cercle.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 4 costats; 4 angles; 4 vèrtexs; quadrilàter 3 costats; 3 angles; 3 vèrtexs; triangle 8 costats; 8 angles; 8 vèrtexs; octàgon 4 costats; 4 angles; 4 vèrtexs; quadrilàter 2

• El costat mesura 50 cm, és a dir, 5 dm. • L’ample mesura 4 dm; l’alt, 9 dm. • El diàmetre mesura 5 dm.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

• 50 : 2 = 25 El radi mesura 25 centímetres. • 50 × 4 = 200 El perímetre del senyal quadrat mesura 200 centímetres, és a dir, 2 metres. 2 × 40 + 2 × 90 = 260 El perímetre del senyal rectangular mesura 260 centímetres, és a dir, 2,60 metres. 3

Nivell A. 1 punt

• Equilàter, isòsceles i escalé.

Nivell B. 2 punts

Nivell C. 3 punts

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

A. No ho intenta. B. Ho fa erròniament. C. Ho fa correctament amb ajuda. D. Ho fa correctament.

Nivell D. 5 punts Matemàtiques 3

85

15

Prova 15. La forma dels senyals Activitats de la prova

Alumnes 1

2

3

TOTAL

VALORACIÓ

Valoració Puntuació total superior a 13. Excel·lent. Puntuació total entre 7 i 13. Satisfactori. Puntuació total inferior a 7. Insuficient.

86

Matemàtiques 3

Material fotocopiable © 2014 Edicions Voramar, S. A./Santillana Educación, S. L.

NOTES

NOTES