Sociales 4 Savia Examenes

índex AVALUACIÓ Avaluació en el projecte Saba...........................................................................

Views 337 Downloads 10 File size 3MB

Report DMCA / Copyright

DOWNLOAD FILE

Recommend stories

Citation preview

índex AVALUACIÓ Avaluació en el projecte Saba................................................................................................................ 3 Avaluació inicial .................................................................................................................................... 4 Escales d’avaluació, proves del primer trimestre .................................................................................. 6 Avaluació unitat 1 ................................................................................................................................. 8 Avaluació unitat 2 ................................................................................................................................. 10 Avaluació primer trimestre ................................................................................................................... 12 Escales d’avaluació, proves del segon trimestre ................................................................................... 14 Avaluació unitat 3 ................................................................................................................................. 18 Avaluació unitats 1-3 ............................................................................................................................ 20 Avaluació unitat 4 ................................................................................................................................ 22 Avaluació segon trimestre .................................................................................................................... 24 Avaluació unitats 1-4 ........................................................................................................................... 26 Escales d’avaluació, proves del tercer trimestre.................................................................................... 28 Avaluació unitat 5 ................................................................................................................................ 30 Avaluació unitats 1-5 ............................................................................................................................ 32 Avaluació unitat 6 ................................................................................................................................. 34 Avaluació tercer trimestre .................................................................................................................... 36 Escales d’avaluació, proves finals ......................................................................................................... 38 Avaluació final, prova 1 ......................................................................................................................... 40 Avaluació final, prova 2 ......................................................................................................................... 42

Avaluació en el projecte Saba El quadern d’avaluació El quadern d’Avaluació per al projecte Saba ofereix diferents models d’avaluació:

Inicial

Per unitat

Acumulativa

Trimestral

Final

En tots aquests models, les activitats es plantegen seguint un ordre creixent de dificultat i són adequades en extensió a l’edat de l’alumne. Les propostes d’avaluació inclouen:

ɘ Activitats i exercicis d’aplicació directa. ɘ Activitats competencials, moltes de les quals es plantegen a partir d’un context real, per a estimular la capacitat de reflexió dels alumnes.

L’avaluació en Sabadigital En Sabadigital s’organitzen els materials en Recursos de llibre i Recursos d’unitat. Dins d’aquests apartats hi ha materials per a qualificar, avaluar, afavorir la metacognició i crear més proves. Criteris de qualificació. Una eina per a qualificar cada alumne, no només a partir de les proves d’avaluació, sinó tenint en compte altres aspectes més de procediment i d’actitud, com el treball amb el quadern, la participació a classe i l’esforç. Rúbriques d’avaluació. Matrius d’avaluació de cada unitat didàctica del llibre i de la tasca competencial amb la qual finalitza cada unitat. En aquestes rúbriques s’ofereixen els criteris d’avaluació i els estàndards d’aprenentatge juntament amb quatre nivells de resultat d’aprenentatge per a poder fer un seguiment del grau d’avanç dels alumnes. S’hi inclou també una rúbrica de la tasca final per als alumnes, perquè reflexionen sobre la manera en què han treballat. Així mateix, es proporcionen les rúbriques necessàries per a avaluar els projectes interdisciplinaris. Registres de les proves d’avaluació. Aplicació per a avaluar els alumnes a partir de les escales d’avaluació de cada prova en aquest quadern. Solucionari de les proves d’avaluació. Autoavaluació interactiva sobre els continguts de cada unitat. Generador digital de proves, amb una àmplia bateria d’activitats amb les quals dissenyar proves d’avaluació personalitzades.

Avaluació en el projecte Saba

3

AVALUACIÓ INICIAL Nom: 1

Data:

Col·loca aquestes característiques davall del cos de l’espai que descriuen. ●

Es diu Terra. ●



És un planeta.

Els planetes giren al seu voltant. ●

Es diu Sol.



A

2

Curs:



És una estrela.

La Lluna gira al seu voltant.

B

1.

1.

2.

2.

3.

3.

Observa la fotografia i contesta les preguntes. a) És un paisatge de costa o d’interior?

b) Hi ha alguna muntanya en la fotografia?

c) Hi apareix alguna illa?

d) És un paisatge rural o un paisatge urbà? Explica per què.

Ciències socials 3r EP. Avaluació inicial

MATERIAL FOTOCOPIABLE

4

AVALUACIÓ INICIAL Nom: 3

Data:

Curs:

Llig el text i respon a les qüestions.

Cristòfor Colom estava convençut que la Terra era redona, i creia que si viatjava des d’Europa cap a oest, arribarà a Àsia. No obstant això, en el viatge va arribar a un continent desconegut: el 12 d’octubre de l’any 1492, Colom va descobrir el territori americà. La seua troballa va ser tan important que 1492 és la data que utilitzem per a assenyalar la fi de l’edat mitjana i el començament de l’edat moderna.

a) El viatge de Colom pertany al passat, al futur o al present? Per què?

b) Escriu el nom dels tres continents que se citen en el text.

c) Si Colom va viatjar cap a l’oest, cap a quin punt cardinal va navegar per a tornar?

d) Quina edat de la història va començar després del descobriment d’Amèrica?

4

Ordena les imatges de més antiga a més recent. Escriu 1 en la més antiga i 4 en la més recent.

Ciències socials 3r EP. Avaluació inicial

MATERIAL FOTOCOPIABLE

5

Escala d’avaluació, unitat 1 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1

1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

3. Explicar com és i de quina manera es va originar l’univers i els seus principals components.

3.1. Explica com és i de quina manera es va originar l’univers i els seus principals components.

4. Ubicar el planeta Terra en el sistema solar, explicar el pas del geocentrisme a l’heliocentrisme i reconéixer els avanços científics en el coneixement de l’univers i de la Terra.

4.1. Identifica el Sol com a centre del sistema solar i localitza els planetes segons la proximitat al Sol.

5. Explicar els moviments de la Terra i les seues conseqüències, i associar les estacions de l’any a aquests moviments i a la inclinació de la Terra.

5.1. Defineix el moviment de translació terrestre, l’eix de gir i els pols, i associa les estacions al seu efecte.

6. Descriure la seqüència dia-nit com a efecte de la rotació de la Terra.

2

3

✓ ✓ ✓

4a

4b

4c







✓ ✓

✓ ✓



5.2. Identifica les estacions, en fixa la durada i hi descriu la llum solar.



6.1. Explica el dia i la nit com a conseqüències de la rotació i com a unitats per a mesurar el temps. 1

PUNTUACIÓ

2

2





2

1

2

4d

Escala d’avaluació, unitat 2 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1

2

3

1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

4. Anomenar i identificar les capes que formen la Terra, i descriure alguna de les seues característiques.

4.2. Descriu la superfície de la Terra i distingeix entre els continents, els mars i els oceans.

6. Identificar i reconéixer els punts cardinals, desenvolupar hàbits d’orientació i nocions espacials bàsiques, i explicar diferents formes de representar la Terra.

6.2. Localitza els punts cardinals, els pols, l’equador, els hemisferis i l’eix de rotació en globus terraqüis i planisferis.



7. Adquirir una idea bàsica del que és un plànol i un mapa i dels elements que sol contindre.

7.1. Defineix pla i mapa i associa plànols senzills amb els objectes reals.



8. Identificar l’atmosfera, explicar-ne els principals característiques i l’estructura, i valorar-ne la funció fonamental de protegir la vida en el planeta.

8.1. Defineix l’atmosfera, coneix com varia aquesta amb l’altura i descriu fets i característiques de les capes que s’hi aprecien.



8.2. Explica com l’atmosfera protegeix la Terra.





4a

4b

4c









9. Identificar i explicar els estats en els quals es troba l’aigua en la naturalesa i els seus canvis d’estat i posició, i descriure els paisatges que forma.

9.1. Descriu els canvis d’estat de l’aigua i les seues causes.







10. Identificar i anomenar masses i cursos d’aigua, i diferenciar aigües superficials i subterrànies.

10.1. Explica com es distribueix l’aigua en el planeta, i identifica i anomena masses i cursos d’aigua.







2

1

1

PUNTUACIÓ Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, primer trimestre

1

2

2



6

Escala d’avaluació, primer trimestre ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

Explicar com és i de quina manera es va originar l’univers i els seus principals components.

Explica com és i de quina manera es va originar l’univers i els seus principals components.

Ubicar el planeta Terra en el sistema solar, explicar el pas del geocentrisme a l’heliocentrisme i reconéixer els avanços científics en el coneixement de l’univers i de la Terra.

Identifica el Sol com a centre del sistema solar i localitza els planetes segons la proximitat al Sol.

Explicar els moviments de la Terra i les seues conseqüències, i associar les estacions de l’any a aquests moviments i a la inclinació de la Terra.

Defineix el moviment de translació terrestre, l’eix de gir i els pols, i associa les estacions al seu efecte.

1

2

3

4

5

✓ ✓



Explica el dia i la nit com a conseqüències de la rotació i com a unitats per a mesurar el temps.

Anomenar i identificar les capes que formen la Terra, i descriure alguna de les seues característiques.

Descriu la superfície de la Terra i distingeix entre els continents, els mars i els oceans.

Identificar l’atmosfera, explicar-ne els principals característiques i l’estructura, i valorar-ne la funció fonamental de protegir la vida en el planeta.

Defineix atmosfera, coneix com varia aquesta amb l’altura i descriu fets i característiques de les capes que s’hi aprecien.

Identificar i explicar els estats en els quals es troba l’aigua en la naturalesa i els seus canvis d’estat i posició, i descriu els paisatges que forma.

Descriu els canvis d’estat de l’aigua i les seues causes.



✓ ✓ ✓ ✓



✓ ✓ ✓

PUNTUACIÓ

Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, primer trimestre

7



Identifica les estacions, en fixa la durada i hi descriu la llum solar. Descriure la seqüència dia-nit com a efecte de la rotació de la Terra.

6

1

1

2

2

1

2

1

7

UNITAT

1

1

AVALUACIÓ

Un lloc a l’univers

Nom:

Data:

Curs:

Indica si les oracions són verdaderes (V) o falses (F). Corregeix les que són falses. A. Les estreles són cossos del cel amb forma esfèrica que fan llum pròpia. B. El Sol gira al voltant dels planetes en una trajectòria anomenada òrbita. C. Júpiter és un planeta molt gran envoltat per anells molt grans. D. El planeta més paregut a la Terra és Venus.

2

Indica el nom d’aquests planetes. A.

B.

D.

C.

3

Defineix els termes següents: estrela planeta Via Làctia

Ciències socials 3r EP. Unitat 1

MATERIAL FOTOCOPIABLE

8

AVALUACIÓ

UNITAT

1

4

Un lloc a l’univers

Nom:

Data:

Curs:

Llig el text i fes les activitats.

Encara que sembla que la Terra està parada, el planeta està en moviment constant. Com la resta dels planetes, el nostre gira al voltant del Sol, i gira al voltant del seu propi eix, com quan gira una trompa. Els moviments de la Terra afecten els ésser vius, ja que la són la causa dels dies i les nits, de l’existència de zones fredes o caloroses, i de les estacions de l’any. a) Com s’anomena el moviment de la Terra al voltant del Sol? Quan de temps dura?

Com s’anomena el moviment del planeta sobre el seu eix? Quan tarda a completar-lo?

b) La rotació provoca la successió dels dies i les nits. Ordena els moments del dia. 1. 2.

vesprada

migdia

3.

nit

alba

4. c) Indica amb quina estació es correspon cada imatge i quin mes comença. A

B

C

D

Estació

Estació

Estació

Estació

Mes

Mes

Mes

Mes

Ciències socials 3r EP. Unitat 1

MATERIAL FOTOCOPIABLE

9

UNITAT

2

1

AVALUACIÓ

La Terra, un planeta diferent

Nom:

Data:

Curs:

Indica si les oracions són verdaderes (V) o falses (F). Corregeix les que són falses. A. La Terra està envoltada per una capa d’aire anomenada atmosfera.

B. L’atmosfera està composta per diversos gasos, sobretot oxigen.

C. La pluja, la neu i el vent es formen a les capes altes de l’atmosfera.

D. Les accions humanes poden produir gasos que contaminen l’aire.

2

Indica quin continent es representa en cada mapa. B

A

3

C

D

Explica el significat d’aquestes paraules. equador eix de rotació mapa planisferi

Ciències socials 3r EP. Unitat 2

MATERIAL FOTOCOPIABLE

10

AVALUACIÓ

UNITAT

2

4

La Terra, un planeta diferent

Nom:

Data:

Curs:

Llig el text següent i fes les activitats que hi ha davall.

La quantitat d’aigua que hi ha al planeta sempre és la mateixa. Tanmateix, les diferents temperatures provoquen que l’aigua aparega en estat sòlid, líquid o gasós. A més, l’aigua del planeta pot ser salada o dolça. Els éssers vius necessitem l’aigua dolça per a viure i fer moltes activitats. A vegades usem més aigua de la que el planeta pot oferir, mentre que altres persones passen set. La raó és que l’aigua és un bé escàs, i l’hem de protegir i hem d’evitar que es contamine.

a) Què significa que la quantitat d’aigua al planeta sempre és la mateixa?

Per què l’aigua dolça és un bé escàs?

b) Cita llocs del planeta on hi haja aigua en els tres estats descrits en el text: ●

Sòlid



Líquid



Gasós

c) Indica amb quina fase del cicle de l’aigua es corresponen aquestes imatges. A

Ciències socials 3r EP. Unitat 2

B

C

D

MATERIAL FOTOCOPIABLE

11

AVALUACIÓ 1r TRIMESTRE Nom: 1

Data:

Curs:

Indica si les afirmacions són verdaderes (V) o falses (F). Després, corregeix les que són falses. A. La Terra està envoltada per una capa d’aire anomenada atmosfera.

B. L’atmosfera està composta per diversos gasos, sobretot oxigen.

C. Les estreles són cossos del cel amb forma esfèrica que fan llum pròpia.

D. El Sol gira al voltant dels planetes en una trajectòria anomenada òrbita.

2

Indica el nom d’aquests planetes. A.

B.

D.

C.

3

Quin continent s’ha representat en cada mapa?

A

Ciències socials 3r EP. Avaluació 1r trimestre

B

C

MATERIAL FOTOCOPIABLE

12

AVALUACIÓ 1r TRIMESTRE Nom: 4

Data:

Curs:

Explica el significat d’aquestes paraules. equador eix de rotació planeta estrela

5

Ordena els moments del dia. Comença pel que succeeix en començar el dia. vesprada

6

migdia

1.

3.

2.

4.

alba

Indica amb quina estació es correspon cada imatge i quin mes comença. A

7

nit

B

C

D

Estació

Estació

Estació

Estació

Mes

Mes

Mes

Mes

Indica amb quina fase del cicle de l’aigua es corresponen aquestes imatges. A

B

Ciències socials 3r EP. Avaluació 1r trimestre

C

D

MATERIAL FOTOCOPIABLE

13

Escala d’avaluació, unitat 3 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1

1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

5. Explicar què és un paisatge, identificar els principals elements que el componen, descriure’n les característiques principals, i valorar la importància de protegir, cuidar i respectar el paisatge per a les futures generacions.

5.1. Defineix paisatge, identifica els elements del paisatge i en descriu les característiques principals.



5.2. Descriu les característiques més importants del paisatge pròxim.



2

3

4



5.3. Identifica i descriu formes típiques del relleu d’interior i de costa.

5













5.4. Situa en un mapa les barreres naturals que actuen com a fronteres d’Espanya.



5.5. Localitza en un mapa físic els sistemes muntanyencs més importants d’Espanya.



5.7. Identifica els principals riscos i amenaces que afecten els paisatges, i du a terme accions dirigides a previndre’ls.



✓ 1

PUNTUACIÓ

2

1

3

3

5

6





Escala d’avaluació, unitats 1-3 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1

2

3

1.Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.



4. Anomenar i identificar les capes que formen la Terra, i descriure alguna de les seues característiques.

4.2. Descriu la superfície de la Terra i distingeix entre els continents, els mars i els oceans.



8. Identificar l’atmosfera, explicar-ne les principals característiques i l’estructura, i valorar-ne la funció fonamental de protegir la vida en el planeta.

8.1. Defineix l’atmosfera, coneix com varia aquesta amb l’altura i descriu fets i característiques de les capes que s’hi aprecien.

9. Identificar i explicar els estats en els quals es troba l’aigua en la naturalesa i els seus canvis d’estat i de posició, i descriure els paisatges que forma.

9.1. Descriu els canvis d’estat de l’aigua i les seues causes

5. Explicar què és un paisatge, identificar els principals elements que el componen, descriure’n les característiques principals, i valorar la importància de protegir, cuidar i respectar el paisatge per a les futures generacions.

5.3. Identifica i descriu formes típiques del relleu d’interior i de costa.

10. Identificar i anomenar masses i cursos d’aigua, i diferenciar aigües superficials i aigües subterrànies.

10.1. Explica com es distribueix l’aigua en el planeta, i identifica i anomena masses i cursos d’aigua.

4

✓ ✓



PUNTUACIÓ Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, segon trimestre

1

1

2



2





2

2

MATERIAL FOTOCOPIABLE

14

Escala d’avaluació, unitat 4 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

3. Adquirir consciència de l’entorn familiar del qual forma part, i dels valors que fonamenten la vida en família, i valorar la convivència pacífica i tolerant.

3.2. Valora l’aportació de cada membre de la família i mostra respecte i empatia cap a tots els membres.

4. Reconéixer les característiques i trets propis dels diferents grups socials, i respectar i valorar les seues diferències

4.1. Explica l’organització familiar, escolar i local, i identifica algunes de les funcions que desenvolupen els seus membres.

5. Identificar i anomenar els elements que formen la localitat, descriure les seues funcions i conéixer la seua organització social, incorporant les normes ciutadanes de convivència.

5.1. Enumera les característiques dels diferents tipus de localitats: poble i ciutat, i diferencia entre població rural i urbana. Identifica, descriu i compara diferents tipus de barris. Identifica i anomena els elements que formen la localitat i en descriu les funcions. Valora la necessitat de cuidar els elements de la seua localitat per a ús i gaudi de tots. Descriu l’organització social de la localitat, i identifica i respecta les normes ciutadanes de convivència i les bases sobre les quals es fonamenten.

1

2





3

5

✓ ✓



4

6













8. Respectar el compliment de normes com a vianants i usuaris de transports, reconeixent l’entorn físic de la localitat en relació amb el trànsit i desenvolupant hàbits de consciència referits a la circulació.

8.2. Valora la importància que té el respecte de les normes i senyals de trànsit i coneix el significat dels més comuns.

9. Explicar les diferències entre matèries primeres i els productes elaborats, i identificar les activitats que es fan per a obtindre’ls.

9.1. Identifica i defineix matèria primera i producte elaborat i els associa amb les activitats en les quals s’obtenen. Anomena i identifica professions relacionades amb l’obtenció de productes naturals. Identifica diferents productes elaborats, els relaciona amb els naturals de procedència i amb l’activitat en la qual han sigut produïts. Defineix artesania, anomena diferents tipus i els associa amb els productes i amb els oficis artesans. Identifica i defineix indústria, els seus tipus, els associa amb els productes que elaboren i anomena algunes de les seues professions.





10.1. Anomena professions del sector dels serveis i els associa correctament amb el seu sector i amb l’activitat que duen a terme.





10. Identificar les activitats del sector serveis, els principals tipus i les persones que hi intervenen.

PUNTUACIÓ

Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, segon trimestre



1

1

2

2

2

MATERIAL FOTOCOPIABLE

2

15

Escala d’avaluació, segon trimestre ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

5. Explicar què és un paisatge, identificar els principals elements que el componen, descriure’n les característiques principals, i valorar la importància de protegir, cuidar i respectar el paisatge per a les futures generacions.

5.1. Defineix paisatge, identifica els elements del paisatge i en descriu les característiques principals.

9. Explicar les diferències entre matèries primeres i els productes elaborats, i identificar les activitats que es fan per a obtindre’ls.

10. Identificar les activitats del sector serveis, els principals tipus i les persones que hi intervenen.

2

3

4a

4b

4c













5.5. Localitza en un mapa físic els sistemes muntanyencs més importants d’Espanya. 5.7. Identifica els principals riscos i amenaces que afecten els paisatges, i du a terme accions dirigides a previndre’ls.

5. Identificar i anomenar els elements que formen la localitat, descriure les seues funcions i conéixer la seua organització social, incorporant les normes ciutadanes de convivència.

1

✓ ✓



5.1. Enumera es característiques dels diferents tipus de localitats: poble i ciutat, i diferencia entre població rural i urbana. Identifica, descriu i compara diferents tipus de barris. Identifica i anomena els elements que formen la localitat i en descriu les funcions. Valora la necessitat de cuidar els elements de la seua localitat per a ús i gaudi de tots. Descriu l’organització social de la localitat, i identifica i respecta les normes ciutadanes de convivència i les bases sobre les quals es fonamenten.





9.1. Identifica i defineix matèria primera i producte elaborat i els associa amb les activitats en les quals s’obtenen. Anomena i identifica professions relacionades amb l’obtenció de productes naturals. Identifica diferents productes elaborats, els relaciona amb els naturals de procedència i amb l’activitat en la qual han sigut produïts. Defineix artesania, anomena diferents tipus i els associa amb els productes i amb els oficis artesans. Identifica i defineix indústria, els seus tipus, els associa amb els productes que elaboren i anomena algunes de les seues professions.







10.1. Anomena professions del sector dels serveis i els associa correctament amb el seu sector i amb l’activitat que duen a terme.







1

1

PUNTUACIÓ

Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, segon trimestre

1

1

3

MATERIAL FOTOCOPIABLE

3

16

Escala d’avaluació, unitats 1-4 ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

CRITERIS D’AVALUACIÓ

ACTIVITATS 1

2





Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

Explicar com és i de quina manera es va originar l’univers i els principals components.

Explica com és i de quina manera es va originar l’univers i els principals components.

Explicar els moviments de la Terra i les seues conseqüències, i associar les estacions de l’any a aquests moviments i a la inclinació de la Terra.

Defineix el moviment de translació terrestre, l’eix de gir i els pols, i associa les estacions al seu efecte.

Explicar què és un paisatge, identificar els principals elements que el componen, descriure’n les característiques principals, i valorar la importància de protegir, cuidar i respectar el paisatge per a les futures generacions.

Defineix paisatge, identifica els elements del paisatge i en descriu les característiques principals.



Descriu les característiques més importants del paisatge pròxim.



Descriu els canvis d’estat de l’aigua i les seues causes

Adquirir consciència de l’entorn familiar del qual forma part, i dels valors que fonamenten la vida en família, i valorar la convivència pacífica i tolerant.

Valora l’aportació de cada membre de la família i mostra respecte i empatia cap a tots els membres.

Explicar les diferències entre matèries primeres i els productes elaborats, i identificar les activitats que es fan per a obtindre’ls.

Identifica i defineix matèria primera i producte elaborat i els associa amb les activitats en les quals s’obtenen. Anomena i identifica professions relacionades amb l’obtenció de productes naturals. Identifica diferents productes elaborats, els relaciona amb els naturals de procedència i amb l’activitat en la qual han sigut produïts. Defineix artesania, anomena diferents tipus i els associa amb els productes i amb els oficis artesans. Identifica i defineix indústria, els seus tipus, els associa amb els productes que elaboren i anomena algunes de les seues professions.

PUNTUACIÓ

Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, segon trimestre

4

5

6

7

✓ ✓ ✓

Identifica i descriu formes típiques del relleu d’interior i de costa. Identificar i explicar els estats en els quals es troba l’aigua en la naturalesa i els seus canvis d’estat i de posició, i descriure els paisatges que forma.

3

✓ ✓

✓ ✓



2

1

2

1

2

1

MATERIAL FOTOCOPIABLE

1

17

UNITAT

3

1

AVALUACIÓ

Els paisatges canvien

Nom:

Data:

Completa les oracions. A. Un

és una zona que observem des d’un lloc determinat.

B. Els paisatges

són aquells que no han sigut modificats per les persones.

C. Els paisatges

són aquells que han sigut modificats per les persones. com camps, embassaments o carreteres.

Estan formats per elements

D. Els paisatges humanitzats són de dos tipus: 2

Curs:

i

.

Indica quines formes de relleu costaner i d’interior apareixen en les imatges. A.

B.

C.

D.

3

Uneix cada paraula amb la seua definició. Tossal





Terreny alt i rocós format pel mar.

Penya-segat





Successió de diverses muntanyes.

Serra





Entrant de terra en el mar.

Cap





Petita elevació de terreny.

Ciències socials 3r EP. Unitat 3

MATERIAL FOTOCOPIABLE

18

AVALUACIÓ

UNITAT

3

4

Els paisatges canvien

Nom:

Data:

Curs:

Escriu en la columna els nom de les serralades, els rius i les illes numerats en el mapa. 1. 1

2.

6

4

3. 2

3

7

5

4. 5. 6. 7.

5

Escriu les tres accions que contaminen aquest paisatge i assenyala-les en el dibuix. Després, escriu tres normes per a evitar aquests tipus de contaminació.

Per a conservar els paisatges puc: 1. 2. 3. Ciències socials 3r EP. Unitat 3

MATERIAL FOTOCOPIABLE

19

AVALUACIÓ UNITATS 1-3 Nom: 1

Data:

Curs:

Indica si les oracions són verdaderes (V) o falses (F). Després, corregeix les que són falses. A. La Terra està envoltada per una capa d’aire anomenada atmosfera.

B. L’atmosfera està composta per diversos gasos, sobretot oxigen.

C. Les estreles són cossos del cel amb forma esfèrica que fan llum pròpia.

D. El Sol gira al voltant dels planetes en una trajectòria anomenada òrbita.

2

3

Uneix cada paraula amb la seua definició. tossal





terreny alt i rocós format pel mar

penya-segat





successió de diverses muntanyes

serra





entrant de terra en el mar

cap





petita elevació de terreny

Indica amb quin continent es corresponen les imatges següents. A

B

A.

C.

Ciències socials 3r EP. Unitats 1-3

C

D.

B.

D

MATERIAL FOTOCOPIABLE

20

AVALUACIÓ UNITATS 1-3 Nom: 4

Data:

Curs:

Explica el significat de les paraules següents. equador altiplà estrela paisatge

5

Indica tres accions que contaminen aquest paisatge i escriu tres normes per a evitar-les.

Per a conservar els paisatges puc: 1. 2. 3. 6

Indica amb quina fase del cicle de l’aigua es corresponen aquestes imatges. A

Ciències socials 3r EP. Unitats 1-3

B

C

D

MATERIAL FOTOCOPIABLE

21

UNITAT

4

1

AVALUACIÓ

Junts vivim millor

Nom:

Data:

Curs:

Respon a les qüestions. a) En quina foto apareix una població rural i en quina es veu una població urbana? A

B

A.

B.

b) Apunta dues característiques d’aquestes poblacions.

2

3

Població A

Població B

1.

1.

2.

2.

Indica en quin sector econòmic treballen aquestes persones: A

B

C

D

A.

B.

C.

D.

Digues si les oracions següents són verdaderes (V) o falses (F). A. Les normes de convivència són els drets que tenim a l’escola. B. La família ens ensenya les primeres normes de convivència. C. Només els xiquets que es porten bé tenen dret a anar a escola.

Ciències socials 3r EP. Unitat 4

MATERIAL FOTOCOPIABLE

22

UNITAT

4

4

5

AVALUACIÓ

Junts vivim millor

Nom:

Data:

Quines parts d’una localitat veus en aquestes imatges? A

B

C

A.

B.

C.

Relaciona aquests senyals amb el seu significat. A. Zona per a vianants.

6

Curs:

B. Perill, obres

C. Direcció obligatòria.

Escriu cada professió en la columna del sector al qual pertany. advocat

agricultor professor SECTOR PRIMARI

Ciències socials 3r EP. Unitat 4

doctor artesà

SECTOR SECUNDARI

obrer ramader SECTOR TERCIARI

MATERIAL FOTOCOPIABLE

23

AVALUACIÓ 2n TRIMESTRE Nom: 1

Data:

Completa les oracions. A. Un

és una zona que observem des d’un determinat lloc.

B. Els paisatges

són aquells que no han sigut modificats per les persones.

C. Els paisatges

són aquells que han sigut modificats per les persones.

Estan formats per elements

, com camps, embassaments o carreteres.

D. Els paisatges humanitzats són de dos tipus 2

i

.

Assenyala en quin sector econòmic treballen aquestes persones: C

3

Curs:

B

A

D

Escriu en la columna els noms de les serralades, els rius i les illes numerats en el mapa. 1.

1 7

2

2.

4

3. 5

3

6

4. 5. 6. 7.

Ciències socials 3r EP. Avaluació 2n trimestre

MATERIAL FOTOCOPIABLE

24

AVALUACIÓ 2n TRIMESTRE Nom: 4

Data:

Curs:

Llig el text i fes les activitats.

La mare de Cèlia és advocada de l’ajuntament de la seua localitat. La seua faena és ajudar l’alcalde perquè tot funcione segons la llei. La setmana passada estava molt contenta. Gràcies al treball que va fer, una fàbrica que contaminava el riu que passa per la ciutat ha sigut condemnada a netejar les aigües. Ara, els agricultors tornaran a tindre aigua neta, i els barris residencials disfrutaran d’un ambient més sa. A més, el nucli antic rebrà més turistes. a) Quina és la professió de la mare de Cèlia? A quin sector pertany aquesta professió?

La mare de Cèlia ha guanyat un judici. Quina empresa l’ha perdut? En quin sector econòmic inclouries aquesta empresa?

b) Defineix aquests termes de la lectura: ajuntament barri nucli c) Per què és tan bona notícia la victòria de la mare de Cèlia? Explica-ho en unes línies.

Ciències socials 3r EP. Avaluació 2n trimestre

MATERIAL FOTOCOPIABLE

25

AVALUACIÓ UNITATS 1-4 Nom: 1

Data:

Curs:

Respon a les qüestions. a) En quina foto apareix una població rural i en quina es veu una població urbana? A

B

b) Apunta dues característiques d’aquestes poblacions.

2

Població A

Població B

1.

1.

2.

2.

Indica quines formes de relleu costaner i d’interior apareixen en les imatges. A

3

B

C

D

Contesta les preguntes. a) Com es diu el moviment de la Terra al voltant del Sol? Quant de temps dura?

b) Com es diu el moviment sobre el seu propi eix? Quant de temps tarda a fer-lo?

Ciències socials 3r EP. Unitats 1-4

MATERIAL FOTOCOPIABLE

26

AVALUACIÓ UNITATS 1-4 Nom: 4

Data:

Curs:

Indica si les oracions són verdaderes (V) o falses (F). A. Les normes de convivència són els drets que tenim en l’escola. B. La família ens ensenya les primeres normes de convivència. C. Solament els xiquets que es porten bé tenen dret a anar a escola.

5

Defineix els termes següents. equador planeta satèl·lit Via Làctia

6

Assenyala en quin sector econòmic treballen aquestes persones: B

A

7

C

D

Anomena llocs del planeta on podem trobar aigua en aquests estats: Sòlid Líquid Gasós

Ciències socials 3r EP. Unitats 1-4

MATERIAL FOTOCOPIABLE

27

Escala d’avaluació, unitat 5 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

4. Utilitzar nocions i unitats temporals bàsiques (passat, present i futur), i situa esdeveniments de la història de la localitat.

4.2. Descriu successos associats als temps passat, present i futur.

5. Identificar les unitats de mesura del temps històric (any, dècada, segle, mil·lenni i edat) per a iniciar-se en la localització i l’ordenació de fets històrics.

6. Adquirir el concepte d’història, conéixer les edats en què es divideix i identificar les fonts històriques, i conéixer una classificació d’aquestes.

4.4. Localitza en el temps i en l’espai fets del passat.

1

2





3



4a

4b

4c

4d















5.1. Identifica les unitats any, lustre, dècada, segle i mil·lenni i coneix les seues equivalències.

✓ ✓





5.2. Reconeix el segle com a unitat de mesura del temps històric.



6.1. Explica què és la història, anomena les seues edats i les ordena cronològicament de manera guiada.



6.2. Descriu fonts de la història, i anomena algunes fonts de la història representatives de cada una de les edats.



6.3. Identifica fonts històriques i les relaciona amb l’edat en la qual es van generar.



PUNTUACIÓ



2

1



1

1

2

1

2

5

6









1

2

Escala d’avaluació, unitats 1-5 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

Explicar com és i de quina manera es va originar l’univers i els seus principals components.

Explica com és i de quina manera es va originar l’univers i els seus principals components.

Identificar l’atmosfera, explicar-ne les principals característiques i l’estructura i valorar-ne la funció fonamental de protegir la vida en el planeta.

Defineix l’atmosfera, coneix com varia aquesta amb l’altura i descriu fets i característiques de les capes que s’hi aprecien.

Anomenar i identificar les capes que formen la Terra, i descriure alguna de les seues característiques.

Descriu la superfície de la Terra i distingeix entre els continents, els mars i els oceans.

Explicar què és un paisatge, identificar els principals elements que el componen, descriure’n les característiques principals, i valorar la importància de protegir, cuidar i respectar el paisatge per a les futures generacions.

Localitza en un mapa físic els sistemes muntanyencs més importants d’Espanya.

Identificar les unitats de mesura del temps històric (any, dècada, segle, mil·lenni i edat) per a iniciar-se en la localització i l’ordenació de fets històrics.

Identifica les unitats any, lustre, dècada, segle i mil·lenni i coneix les seues equivalències.

Adquirir el concepte d’història, conéixer les edats en què es divideix i identificar les fonts històriques, i conéixer una classificació d’aquestes.

Descriu font de la història, i anomena algunes fonts de la història representatives de cada una de les edats.

PUNTUACIÓ Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, tercer trimestre

1

2





3

4

✓ ✓ ✓

1

1

2

3

28

Escala d’avaluació, unitat 6 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

5. Identificar les unitats de mesura del temps històric (any, dècada, segle, mil·lenni i edat) per a iniciar-se en la localització i l’ordenació de fets històrics.

5.3. Ordenar cronològicament successos històrics, utilitzant línies de temps.

6. Adquirir el concepte d’història, conéixer les edats en què es divideix i identificar les fonts històriques, i conéixer una classificació d’aquestes.

6.1. Explica que és la història, anomena les seues edats i les ordena cronològicament de manera guiada.

1

7.1. Ordena temporalment i descriu de manera senzilla l’evolució d’aspectes de la vida en una localitat al llarg del temps.

8. Desenvolupar la curiositat per conéixer les formes de vida humana en el passat, i valorar la importància que tenen les restes per al coneixement i l’estudi de la història i com a patrimoni cultural que cal cuidar i llegar.

8.2. Respecta les restes històriques i els valora com un patrimoni que hem de cuidar i llegar.

PUNTUACIÓ

3



4a

4b

4c







4d

✓ ✓

6.2. Identifica fonts històriques i les relaciona amb l’edat en la qual es van generar.

7. Identificar canvis senzills en una localitat al llarg del temps, descrivint l’evolució que s’ha produït en diferents aspectes de la forma de vida.

2







✓ ✓

2



1



1









1

2



✓ 2

1

Escala d’avaluació, tercer trimestre ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1

2

3

4

5

6









1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

4. Utilitzar nocions i unitats temporals bàsiques (passat, present i futur), situant esdeveniments de la història de la localitat.

4.2. Descriu successos associats als temps passat, present i futur.

5. Identificar les unitats de mesura del temps històric (any, dècada, segle, mil·lenni i edat) per a iniciar-se en la localització i ordenació de fets històrics.

5.1. Identifica les unitats any, lustre, dècada, segle i mil·lenni i coneix les seues equivalències.





5.2. Reconeix el segle com a unitat de mesura del temps històric.





6. Adquirir el concepte d’història, conéixer les edats en què es divideix i identificar les fonts històriques, i conéixer una classificació d’aquestes.

6.1. Explica què és la història, anomena les seues edats i les ordena cronològicament de manera guiada.

1

2

✓ ✓

4.4. Localitza en el temps i en l’espai fets del passat.





6.2. Descriu font de la història, i anomena algunes fonts de la història representatives de cada una de les edats.



6.3. Identifica fonts històriques i les relaciona amb l’edat en la qual es van generar.

PUNTUACIÓ

Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, tercer trimestre

2

2





2

1

29

UNITAT

5

1

AVALUACIÓ

El temps passa

Nom:

Data:

Curs:

Indica si les oracions són verdaderes (V) o falses (F). Corregeix les que són falses. A. El teu naixement és un fet que va ocórrer en el futur.

B. El passat està compost pels fets que ens ocorreran aquesta vesprada.

C. El que passa ara mateix és el present, i després es converteix en passat.

D. El futur està compost pels fets que ens ocorren en la nostra vida.

2

Observa aquestes tres imatges i indica quin tipus de font històrica representen. A

Font 3

B

C

Font

Font

Relaciona cada fotografia amb una de les edats de la història. A

B

C

Edat

Edat

Edat

Ciències socials 3r EP. Unitat 5

MATERIAL FOTOCOPIABLE

30

AVALUACIÓ

UNITAT

5

4

El temps passa

Nom:

Data:

Curs:

Llig el text següent i fes les activitats.

Les persones necessiten mesurar el temps per a organitzar-se les activitats diàries, i per a saber quan ha ocorregut alguna cosa. Per a fer-ho, utilitzen diferents mitjans. El rellotge, per exemple, s’usa per a mesurar el temps en segons, minuts i hores al llarg del dia. El calendari s’usa per a mesurar els dies, que s’agrupen en setmanes i en mesos al llarg d’una any. Per a mesurar espais més llargs de temps s’usen altres mesures, com el lustre, la dècada o el segle.

a) Segons el text, per a què s’usen els rellotges?

b) Uneix amb fletxes els elements de les dues columnes. lustre





cent anys

dècada





cinc anys

c) Completa aquestes oracions: ●

Una dia està compost per minut és igual a



hores. Les hores tenen segons.

Les setmanes es componen de tenen

minuts, i un

dies, i s’agrupen en

. Els anys

mesos.

d) Observa el calendari. A. De quin any és? B. A quin mes pertany la setmana número 10 del calendari? C. Quin dia de la setmana ha sigut el teu aniversari aquest any? Ciències socials 3r EP. Unitat 5

MATERIAL FOTOCOPIABLE

31

AVALUACIÓ UNITATS 1-5 Nom: 1

Data:

Curs:

Indica si les oracions són verdaderes (V) o falses (F). Corregeix les que són falses. A. La Terra està envoltada per una capa d’aire anomenada atmosfera.

B. L’atmosfera està composta per diversos gasos, sobretot oxigen.

C. Les estreles són cossos del cel amb forma esfèrica que fan llum pròpia.

D. El Sol gira al voltant dels planetes en una trajectòria anomenada òrbita.

2

Indica en quin sector econòmic treballen aquestes persones: A

3

B

C

D

Indica quin continent es representa en cada mapa: A

Ciències socials 3r EP. UNITATS 1-5

B

C

D

MATERIAL FOTOCOPIABLE

32

AVALUACIÓ UNITATS 1-5 Nom: 4

Data:

Curs:

Escriu en la columna els nom de les serralades, els rius i les illes numerats en el mapa. 1.

1

2.

6 4

3. 2

3

4. 5.

7

6.

5

7.

5

Observa aquestes tres imatges i indica quin tipus de font històrica representen. B

A

Font 6

Font

C

Font

Observa el full del calendari i respon a les preguntes. a) De quin any és? De quin mes?

b) Quines setmanes han tingut lloc aquest mes?

c) Quants dies té aquest mes? Com s’anomenen aquests anys?

Ciències socials 3r EP. UNITATS 1-5

MATERIAL FOTOCOPIABLE

33

UNITAT

6

1

AVALUACIÓ

Així és la nostra història

Nom:

Data:

Curs:

Completa les oracions. A. La

va ser l’època en què aparegueren les persones. Aquests humans familiars i

vivien en

animals i

B. Les persones eren

fruits.

, és a dir, no vivien en un lloc fix, es feien les i

eines amb

.

C. Al cap de milers d’anys, els humans es van fer i a viure en poblats estables.

passar a ser

D. Es feien les noves eines amb 2

i

.

Indica a quina edat de la història pertanyen aquestes construccions. A

B

A 3

i ramaders. A més, van

C

B

D

C

D

Ordena les edats de la història en la línia del temps. Col·loca-hi també els fets que van començar en cada una de les edats. A. Edat contemporània

B. Edat mitjana

C. Edat moderna

D. Edat antiga

1. Descobriment d’Amèrica

2. Revolució francesa

3. Fi de l’Imperi romà

4. Aparició de l’escriptura

.

Ciències socials 3r EP. Unitat 6

MATERIAL FOTOCOPIABLE

34

UNITAT

6

4

AVALUACIÓ Nom:

Així és la nostra història

Data:

Curs:

Llig el text i fes les activitats.

En l’edat antiga es va desenvolupar la civilització grega. Els grecs van ser un poble molt culte, i a les seus ciutats va nàixer una part molt important de la nostra cultura, la nostra ciència i el nostre art. Un dels edificis més famosos és el Partenó, un gran temple que es troba a Atenes, la capital de Grècia. Els grecs van arribar a les costes de la península Ibèrica, però van ser els romans els qui portaren la cultura grega als nostres territoris. a) Cita dues cultures de l’edat antiga que conegues, a més dels grecs.

b) Per què van ser els grecs tan importants per a nosaltres, segons el text?

c) En el text es parla dels romans. Explica què saps dels romans.

d) Indica si les frases següents són verdaderes (V) o falses (F). A. Els grecs habitaven en coves i es feien les eines amb pedres. B. El Partenó es troba a Atenes, que hui és una ciutat moderna. C. Els grecs van adoptar moltes de les creences i costums romans. D. Les ciutats gregues van ser el lloc on van sorgir moltes ciències. Ciències socials 3r EP. Unitat 6

MATERIAL FOTOCOPIABLE

35

AVALUACIÓ 3r TRIMESTRE Nom: 1

Data:

Curs:

Indica si les afirmacions són verdaderes (V) o falses (F). Després, corregeix les falses. A. El teu naixement és un fet que va ocórrer en el futur. B. El passat està compost pels fets que ens van a ocórrer. C. El que ocorre en aquest instant és el present, i després es converteix en passat. D. El futur està compost pels fets que ens ocorren en nostra vida.

2

Completa les frases següents. a) La

va ser l’època en què van aparéixer les persones. Aquells éssers

humans vivien en

familiars i

b) Les persones eren

animals i

, és a dir, no vivien en un lloc fix, i es feien les

eines amb

i

.

c) Al cap de milers d’anys, els humans es van fer van passar a ser

i ramaders. A més,

i a viure en poblats estables.

d) Es feien les noves eines amb 3

fruits

............

i

...

.

Indica a quina edat de la història pertanyen aquestes construccions. A

B

Ciències socials 3r EP. Avaluació 3r trimestre

C

D

MATERIAL FOTOCOPIABLE

36

AVALUACIÓ 3r TRIMESTRE Nom: 4

Data:

Observa aquestes tres imatges i indica quin tipus de font històrica representen. B

A

Font: 5

6

Curs:

C

Font:

Font:

Uneix amb fletxes els elements de les dues columnes. lustre





cent anys

dècada





cinc anys

segle





deu anys

Observa el full del calendari. a) De quin any és?

b) A quin mes pertany la setmana número 16?

c) Quin dia de la setmana va ser el teu aniversari?

d) Va ser un any de traspàs?

Ciències socials 3r EP. Avaluació 3r trimestre

MATERIAL FOTOCOPIABLE

37

Escala d’avaluació, prova final 1 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

1. Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

5. Explicar els moviments de la Terra i les seues conseqüències, i associa les estacions de l’any a aquests moviments i a la inclinació de la Terra.

5.1. Defineix el moviment de translació terrestre, l’eix de gir i els pols, i associa les estacions al seu efecte.

6. Descriure la seqüencia dia-nit com a efecte de la rotació de la Terra.

6.1. Explica el dia i la nit com a conseqüències de la rotació i com a unitats per a mesurar el temps.

4. Anomenar i identificar les capes que formen la Terra, i descriure alguna de les seues característiques.

4.2. Descriu la superfície de la Terra i distingeix entre els continents, els mars i els oceans.

5. Explicar què és un paisatge, identificar els principals elements que el componen, descriure’n les característiques principals, i valorar la importància de protegir, cuidar i respectar el paisatge per a les futures generacions.

5.3. Identifica i descriu formes típiques del relleu d’interior i de costa.

9. Explicar les diferències entre matèries primeres i els productes elaborats, i identificar les activitats que es fan per a obtindre’ls.

9.1. Identifica i defineix matèria primera i producte elaborat i els associa amb les activitats en les quals s’obtenen. Nomena i identifica professions relacionades amb l’obtenció de productes naturals. Identifica diferents productes elaborats, els relaciona amb els naturals de procedència i amb l’activitat en la qual han sigut produïts. Defineix artesania, anomena diferents tipus i els associa con els productes i amb els oficis artesans. Identifica i defineix indústria, els seus tipus, els associa amb els productes que elaboren i anomena algunes de les seues professions.

1

2

3

4

5



6



✓ ✓ ✓



5. Identificar les unitats de mesura del temps històric (any, dècada, segle, mil·lenni i edat) per a iniciar-se en la localització i l’ordenació de fets històrics.

5.1. Identifica les unitats any, lustre, dècada, segle i mil·lenni i coneix les seues equivalències.

6. Adquirir el concepte d’història, conéixer les edats en què es divideix i identificar les fonts històriques, i conéixer una classificació d’aquestes.

6.1. Explica què és la història, anomena les seues edats i les ordena cronològicament de manera guiada.

PUNTUACIÓ

Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, tercer trimestre



✓ ✓ 1

2

1

2

2

MATERIAL FOTOCOPIABLE

1

38

Escala d’avaluació, prova final 2 ACTIVITATS CRITERIS D’AVALUACIÓ

ESTÀNDARDS

Obtindre informació concreta i rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats.

1.1. Busca, selecciona i organitza informació concreta i rellevant, l’analitza, obté conclusions, reflexiona sobre el procés seguit i ho comunica oralment o per escrit.

Explicar com és i de quina manera es va originar l’univers i els seus principals components.

Explica com és i de quina manera es va originar l’univers i els seus principals components.

Identificar i reconéixer els punts cardinals, desenvolupar hàbits d’orientació i nocions espacials bàsiques, explicant diferents formes de representar la Terra.

Localitza els punts cardinals, els pols, l’equador, els hemisferis i l’eix de rotació en globus terraqüis i planisferis.

Explicar què és un paisatge, identificar els principals elements que el componen, descriure’n les característiques principals, i valorar la importància de protegir, cuidar i respectar el paisatge per a les futures generacions.

Localitza en un mapa físic els sistemes muntanyencs més importants d’Espanya.

Identificar i explicar els estats en els quals es troba l’aigua en la naturalesa i els seus canvis d’estat i posició, i descriure els paisatges que formen.

Descriu els canvis d’estat de l’aigua i les seues causes

Identificar les unitats de mesura del temps històric (any, dècada, segle, mil·lenni i edat) per a iniciar-se en la localització i ordenació de fets històrics.

Identifica les unitats any, lustre, dècada, segle i mil·lenni i coneix les seues equivalències.

Adquirir el concepte d’història, conéixer les edats en què es divideix i identificar les fonts històriques, i conéixer una classificació d’aquestes.

6.2. Descriu font de la història, i anomena algunes fonts de la història representatives de cada una de les edats.

1

2

3

4

5











✓ ✓



✓ ✓ ✓

6.3. Identifica fonts històriques i les relaciona amb l’edat en la qual es van generar.

PUNTUACIÓ

Ciències socials 3r EP. Escales d’avaluació, tercer trimestre

✓ 2

2

2

2

MATERIAL FOTOCOPIABLE

2

39

AVALUACIÓ FINAL 1 Nom: 1

Data:

Curs:

Respon a les preguntes següents. a) Com s’anomena el moviment que fa la Terra al voltant del Sol? Quant de temps tarda a fer-lo?

b) Com s’anomena el gir del planeta sobre el seu eix? Quant de temps tarda a fer-lo?

2

Col·loca en el mapa el nom dels continents i oceans següents. Àfrica

Oceà Atlàntic

Europa

Oceà Pacífic

OCEÀ

Amèrica

GLACIAL

Oceà Índic

Àsia

ÀRTIC

N

O

E

S

Continents Àfrica Amèrica Antàrtida Àsia Europa OceanIa

Ciències socials 3r EP. Avaluació final 1

OCEÀ

GLACIAL

A N TÀ R T I C

MATERIAL FOTOCOPIABLE

40

AVALUACIÓ FINAL 1 Nom: 4 3

4

Data:

Relaciona cada paraula amb la seua definició. tossal





terreny alt i rocós envoltat pel mar

penya-segat





successió de diverses muntanyes

serra





entrant de terra en el mar

cap





petita elevació de terreny

Indica en quin sector econòmic treballen aquestes persones: A

4 5

Curs:

B

C

D

Completa les oracions següents. a) Un dia té

hores. Una hora són

b) Els anys tenen

minuts, i un minut són

segons.

mesos, dividits en setmanes. Una setmana es compon de

dies. 4 6

Indica a quina edat de la història pertanyen aquestes construccions. a

Ciències socials 3r EP. Avaluació final 1

b

c

d

MATERIAL FOTOCOPIABLE

41

AVALUACIÓ FINAL 2 Nom:

Data:

1

Anota el nom d’aquests astres del sistema solar.

2

Observa el mapa d’Espanya i contesta les qüestions.

Curs:

a) Quin nom rep la serralada situada al nord-est de la península Ibèrica?

b) Si viatjares des d’allí fins al sud, quin riu trobaries?

c) Com s’anomena el mar on desemboca aquest riu?

d) Quina és la serralada situada més al sud de la península Ibèrica?

Ciències socials 3r EP. Avaluació final 2

MATERIAL FOTOCOPIABLE

42

AVALUACIÓ FINAL 2 Nom:

Data:

Curs:

3

Anomena les fases del cicle de l’aigua indicades en l’esquema.

4

Ordena els fets en la taula, en el lloc correcte. PASSAT

el teu naixement

PRESENT

pròxim fi de curs

l’instant en que fas aquest examen

5

FUTUR

les següents vacances quan estudies ESO

Observa aquests objectes i indica quin tipus de font històrica són. A

Font Ciències socials 3r EP. Avaluació final 2

B

Font

C

Font MATERIAL FOTOCOPIABLE

43

Notes

Notes

Notes

Notes

El quadern d’Avaluació de 3r de Primària forma part del Projecte Editorial d’Educació Primària d’SM arrels. En la seua realització ha participat l’equip següent: Autoria Equip SM Edició Alfredo de la Mata Carrasco, Vanesa Blanco Alonso Coordinació i assessorament lingüístics Donís Seguí, Andrea Barranca / I més. Serveis Lingüístics i Editorials Il·lustració ARXIU SM, Marcelo Pérez De Muti, Felipe López Salan, Alya Mark, Carles Martí García, Jesús Aguado Gutiérrez, Marta Montaña, Ricardo Salas Loizaga, PHOVOIR, Fran Panadero, GlezBros. Fotografia Javier Calbet, Sonsoles Prada, Sergio Cuesta / ARXIU SM; PHOTOLINK; THINKSTOCK; 123RF; SHUTTERSTOCK. Edició gràfica Sonsoles Prada San Segundo Disseny de la coberta i dels interiors Estudio SM Maquetació Equip SM; Equip I més Responsable del projecte Gregorio Baquero Artigao Coordinació de continguts digitals Mara Mañas Martínez Coordinació editorial d’Humanitats Javier Ibarra Alonso Coordinació editorial de Primària Pilar Menéndez Camarena, Nuria Corredera Arana Direcció d’Art del projecte Mario Dequel Losa Direcció editorial Aída Moya Librero

© SM Imprés a la UE / Printed in EU

Aquest llibre està imprés en paper procedent de boscos gestionats de manera sostenible.