252517147 Valenciano Anaya 4 Primaria

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L. 101 Llengua 4 Recursos per a l’ava

Views 109 Downloads 1 File size 5MB

Report DMCA / Copyright

DOWNLOAD FILE

Recommend stories

Citation preview

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

101

Llengua 4 Recursos per a l’avaluació és una obra col·lectiva concebuda, creada i realitzada en el Departament de Primària d’Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L., sota la direcció d’ANTONIO BRANDI FERNÁNDEZ i IMMACULADA GREGORI SOLDEVILA. Text Avaluació contínua: Gemma Avellan, Roger Sarrià i Empar Tortosa Il·lustració: Ángeles Jiménez Text Avaluació per competències: Antonio Montero Alcaide, Marcelino Sanromán Rodríguez, Roger Sarrià i Empar Tortosa Il·lustració: Ángeles Jiménez Correcció: Àngels Campos Composició, confecció i muntatge: Fran Ameixeiras Edició: Empar Tortosa Direcció i coordinació editorial 2n cicle de Primària: Maite López-Sáez Rodríguez-Piñero

© 2012 by Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L. València, 44. 46210 Picanya (València)

Aquesta obra està protegida per les lleis de drets d’autor i la seua propietat intel·lectual correspon a Voramar/Santillana. Els usuaris legítims de l’obra només estan autoritzats a fer-ne fotocòpies per a usar-les com a material d’aula. Queda prohibida qualsevol altra utilització tret dels usos permesos, especialment aquella que tinga finalitats comercials.

CP: 371139 Depòsit legal:

102

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Avaluació per competències

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

103

Criteris d’avaluació de la Competència en comunicació lingüística Per a avaluar les competències bàsiques cal valorar la contribució de les diverses àrees curriculars a l’adquisició i el desenvolupament progressius d’aquestes competències. Tal com estableix el Reial Decret d’Ensenyaments Mínims per a l’Educació Primària, “…amb les àrees i matèries del currículum es pretén que tots els alumnes assolisquen els objectius educatius i també que adquirisquen les competències bàsiques. […] Cada una de les àrees contribueix al desenvolupament de diferents competències i, alhora, cada una de les competències bàsiques s’assolirà com a conseqüència del treball en diverses àrees o matèries”. Igualment, l’Annex I del Reial Decret determina que “els criteris d’avaluació de les àrees seran el referent fonamental per a valorar el grau d’adquisició de les competències bàsiques”. Per tant, a través d’aquests criteris es podrà apreciar el grau d’adquisició de cada competència que, al llarg del curs i del cicle, assolisquen els alumnes. En el cas de la Competència en comunicació lingüística, els criteris d’avaluació que permeten valorar l’adquisició de la competència en aquest segon cicle són els següents: ÀREA DE LLENGUA I LITERATURA LL 1. Participar en situacions de comunicació, dirigides o espontànies, respectant les normes de la comunicació: torn de paraula, escoltar, exposar amb claredat i entonar adequadament. LL 2. Expressar-se de forma oral utilitzant diferents funcions de comunicació, el vocabulari, l’entonació i el ritme adequats, i una estructura narrativa coherent. LL 3. Comprendre el sentit global dels textos orals, reconeixent les idees principals i les secundàries. LL 4. Llegir en silenci valorant el progrés i la velocitat lectores, memoritzar i reproduir textos senzills. LL 5. Interpretar i integrar les idees pròpies amb la informació continguda en els textos d’ús escolar i social, i mostrar la comprensió a través de la lectura en veu alta amb l’entonació i la fluïdesa adequades. LL 6. Redactar, reescriure i resumir diferents textos significatius en les situacions quotidianes i escolars, de forma ordenada i adequada, utilitzant la planificació i revisió dels textos, tenint cura de les normes gramaticals i ortogràfiques i de la cal·ligrafia, l’ordre i la presentació. LL 7. Llegir ben sovint i per pròpia iniciativa com a font de plaer textos literaris de la tradició oral i de la literatura infantil adequats al cicle, per a conéixer les característiques bàsiques de la narració i de la poesia i per a facilitar l’escriptura d’aquests textos. LL 8. Utilitzar estratègies (de lectura i d’escriptura) per a planificar treballs, localitzar i recuperar informació, realitzar inferències, captar el sentit global, les idees principals i secundàries, resumir els textos llegits i realitzar esquemes. LL 9. Usar la biblioteca d’aula i del centre, i conéixer els mecanismes d’organització i funcionament i les possibilitats que ofereix.

104

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

LL 10. Observar per mitjà d’insercions, supressions, canvis d’ordre, segmentacions o recomposicions, les paraules, els enunciats i els textos per a millorar la comprensió i l’expressió. LL 11. Comprendre i utilitzar la terminologia gramatical i lingüística pròpia del cicle en les activitats de producció i de comprensió de textos. LL 12. Conéixer i valorar la diversitat lingüística de la Comunitat Valenciana i d’Espanya. LL 13. Estimar el valencià, estar motivat cap al seu domini i usar-lo progressivament en situacions informals i formals, per a comunicar-se i per a aprendre. LL 14. Interpretar i traduir textos breus en situacions en què el destinatari del missatge no coneix la llengua del text. LL 15. Utilitzar textos de les diferents llengües del currículum, d’acord amb la seua competència, per a elaborar un xicotet treball en una d’aquestes llengües. LL 16. Utilitzar programes informàtics per a l’elaboració i la presentació de textos. ÀREA DE CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL, SOCIAL I CULTURAL CM 12. Obtindre informació rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats. Fer prediccions sobre successos naturals i socials. Integrar dades d’observació directa i indirecta a partir de la consulta de fonts bàsiques i comunicar els resultats de forma oral i escrita (tot manejant imatges, taules, gràfics, esquemes, resums, etc.). ÀREA DE MATEMÀTIQUES M 14. Situar i expressar correctament la localització d’un element en un croquis o en un pla senzill. M 19. Utilitzar les nocions bàsiques de moviments geomètrics per a descriure i comprendre situacions de la vida quotidiana i per a valorar expressions artístiques. ÀREA D’EDUCACIÓ ARTÍSTICA EA 1. Descriure les característiques d’elements presents en l’entorn i les sensacions que les obres artístiques provoquen. EA 2. Usar adequadament alguns dels termes propis del llenguatge plàstic i musical en contextos precisos, intercanvis comunicatius, descripció de processos i argumentacions. EA 6. Interpretar el contingut d’imatges i representacions de l’espai presents en l’entorn. ÀREA D’EDUCACIÓ FÍSICA EF 7. Utilitzar els recursos expressius del cos i implicar-se en el grup per a la comunicació d’idees, sentiments i representació de personatges i històries, reals o imaginàries. Nota: La numeració dels criteris d’avaluació de cada àrea correspon a l’ordre en què aquests criteris figuren en el Decret 111/2007, del Consell, que estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

105

Presentació Les competències bàsiques són un conjunt integrat de recursos (coneixements, estratègies, destreses, habilitats, motivacions, actituds…) que els alumnes han de posar en joc per a donar resposta a problemes quotidians, tot i que complexos, de la vida ordinària. La incorporació de les competències bàsiques al currículum fa necessari integrar aquestes competències en les tasques i les activitats didàctiques que es desenvolupen en el procés d’ensenyament-aprenentatge i, per tant, té una relació directa amb l’avaluació de l’alumnat. Això fa que el criteris d’avaluació hagen de fer referència no només als objectius i als continguts propis de les diverses àrees, sinó també a la contribució d’aquestes àrees a l’assoliment de les competències. En els Recursos per a l’avaluació que es proporcionen en aquest projecte, a més de les proves d’avaluació contínua, referides als continguts bàsics propis de cada àrea i organitzades d’acord amb les unitats didàctiques, es proporcionen també tasques d’avaluació per competències associades a les àrees fonamentals, ço és, Competència en comunicació lingüística, Competència matemàtica, Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic i Competència social i ciutadana. Les tasques proposades per a l’avaluació per competències són complementàries a les proves d’avaluació contínua. Tant les unes com les altres avaluen els processos cognitius i el progrés en l’aprenentatge, encara que les primeres estan més guiades pel currículum i les segones, per la contribució de les àrees a l’assoliment de les competències. En l’àrea de Llengua i Literatura s’ofereixen aquests elements: ● Sis tasques d’avaluació per competències. Es tracta de dues proves per a cada trimestre referides fonamentalment a la competència específica d’aquesta àrea: la Competència en comunicació lingüística. ● Criteris d’avaluació. Per a cada una de les tasques, es proporcionen suggeriments que ajuden el professorat a corregir i valorar el treball dut a terme per part dels alumnes. ● Solucions. S’hi inclouen totes les respostes a les activitats plantejades en cada tasca. ● Quadres de registre. També s’hi ofereixen registres d’observació on els professors podran recollir la qualificació de les tasques d’avaluació per competències realitzades pels alumnes, així com altres observacions que estimen convenients. 106

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

107

Índex Avaluació per competències Tasques del 1r trimestre Tasca 1....................................................106 Criteris d’avaluació i solucions.................110 Tasca 2....................................................112 Criteris d’avaluació i solucions.................116

Tasques del 2n trimestre Tasca 3....................................................118 Criteris d’avaluació i solucions.................122 Tasca 4....................................................124 Criteris d’avaluació i solucions.................128

Tasques del 3r trimestre Tasca 5....................................................130 Criteris d’avaluació i solucions.................134 Tasca 6....................................................136 Criteris d’avaluació i solucions.................140 Registres d’observació............................142

108

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

TASCA

1

Amber arriba tard

Nom

Data 1

Llig el text amb una pronunciació, una entonació i un ritme adequats.

Amber arriba tard –Enhorabona, Amber, enguany tu ets la que estrenes el racó de les coses perdudes –la senyora Peters, la secretària, em somriu i em passa la meua motxilla rosa–. Has perdut alguna altra cosa? –em pregunta. M’agradaria dir-li: –Sí…, el meu millor amic. No n’han trobat cap? I com que em quede mirant-la, em recorda: –Crec que has d’anar a classe, Amber, faràs tard. Mire el rellotge. Faré tard el primer dia que estic en quart. Agafe la motxilla i cride “Gràcies” i isc disparada cap a classe. El senyor Robinson, el director, em para, em fa tornar arrere i m’obliga a recórrer una altra vegada tot el camí caminant a poc a poc. Després em marmola per arribar tard. Camine de pressa cap a la meua classe i passe per davant de la porta de tercer. El senyor Coten s’està presentant als seus nous alumnes. Quina soooort que teeenen…! Entre en la meua classe a tota velocitat. –Arribes tard –em diu Ana Burton mentre es mira el rellotge. PAULA DANZINGER, Ámbar en cuarto y sin su amigo (adaptació). Ed. Alfaguara

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

109

Competència lingüística. PRIMER TRIMESTRE

Subratlla. Quina frase resumeix millor el sentit general del text?

2

● Amber troba el que havia perdut. ● Amber no vol anar a escola. ● Amber arriba tard a classe el primer dia de quart. Marca el lloc on creus que estava el racó de les coses perdudes.

3

4

Amber és una xica o un xic? Copia una oració de la lectura que ho confirme.

5

Escriu quins són els personatges de la lectura que troba Amber segons l’ordre d’aparició. 1. 2. 3. 4.

6

110

Amber diu que els alumnes de tercer tenen molta sort. Explica per què deu ser això.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Tasca 1. Amber arriba tard

7

Marca l’afirmació que NO és verdadera. La senyora Peters, la secretària, torna a Amber la motxilla rosa que havia perdut. El senyor Robinson obliga Amber a recórrer una altra vegada tot el camí caminant a poc a poc. El senyor Coten desitja sort a Amber.

8 7

Explica per què porten accent aquestes paraules de la lectura. ● secretària ● racó ● faràs ● gràcies ● recórrer

9

Busca i escriu una paraula de cada tipus que isca en el text. ● aguda amb accent

● plana amb accent

● aguda sense accent

● plana sense accent

10 Busca

en el text l’adjectiu que acompanya cada substantiu destacat i copia’l. En acabant, relaciona. la meua motxilla



● masculí singular

racó de les coses



● masculí plural



● femení singular

el meu

amic

els seus 11 Encercla

alumnes ●

● femení plural

els numerals que ixen en la lectura i marca. De quin tipus són?

quatre

un

quart

tercer

Són numerals ordinals.

tres

primer

Són numerals cardinals.

dos

cinqué

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

111

Competència lingüística. PRIMER TRIMESTRE

12 Marca

el dibuix que representa l’expressió eixir disparada.

13 Busca

en el text i anota la paraula que s’ajusta a cada definició.

● Utilitzar algú una cosa nova per primera vegada. ● Bossa que es du a l’esquena amb els llibres, l’estoig… ● Dona que s’ocupa de les tasques administratives. ● Dir a un altre que el que ha fet està malament, renyar-lo. ● Aparell que s’empra per a mesurar el temps. 14 Quin

és el teu millor amic o amiga a escola? Descriu aquesta persona en 5 línies. Fes-ho amb lletra clara, amb oracions ben construïdes i sense faltes.

15 Dóna

dues raons que expliquen per què no és convenient anar corrent pels passadissos de l’escola. 1a

2a

112

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Criteris d’avaluació i solucions

TASCA 1

Activitat

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

1

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Comprendre un text escrit i valorar la lectura com a font de plaer i d’informació.

LL4 LL5 LL7

Solució. Activitat de lectura. Mínim exigible. L’alumne llig amb l’entonació i la fluïdesa adequades, i respectant la puntuació.

2

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL5 LL8

Solució. Cal subratllar la tercera opció: Amber arriba tard a classe el primer dia de quart.

3

● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8 EA6

Solució. Cal marcar el tercer dibuix: la secretaria.

4

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se.

LL8

Solució. És una xica. −Enhorabona, Amber, enguany tu ets la que estrenes el racó de les coses perdudes. Agafe la motxilla i cride “Gràcies” i isc disparada cap a classe.

5

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució. 1. La senyora Peters. 2. El senyor Robinson. 3. El senyor Coten. 4. Ana Burton.

6

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8

Solució. Resposta model (RM). Amber s’ho va passar molt bé en 3r curs i estimava el mestre.

7

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació.

LL8

Solució. El senyor Coten desitja sort a Amber.

LL8 LL11

Solució. ● secretària  És esdrúixola. / ● racó  És aguda acabada en vocal. / ● faràs  És aguda acabada en vocal + s. / ● gràcies  És esdrúixola. / ● recórrer  És plana acabada en r.

8

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

Solucions i suggeriments de correcció

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

113

Activitat

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

Solucions i suggeriments de correcció

LL8 LL11

Solució. RM. ● faràs / ● recórrer / ● enguany / ● estrenes. Mínim exigible. L’alumne usa mots de l’activitat 8.

10

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució. la meua motxilla rosa  femení singular / racó de les coses perdudes  femení plural / el meu millor amic  masculí singular / els seus nous alumnes  masculí plural.

11

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució. Cal marcar: quart, tercer, primer. Són numerals ordinals.

12

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8 LL11

Solució. Cal marcar la segona imatge.

13

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació.

LL8 LL11

Solució. ● estrenar / ● motxilla / ● secretària / ● marmolar / ● rellotge.

14

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8

Solució. Resposta lliure (RL). Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs.

15

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8 CM12

9

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta amb correcció i exposa motius reals i raonables per no anar corrent per l’escola.

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

114

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

TASCA

2

Pandora i el vents

Nom

Data 1

Llig el text amb una pronunciació, una entonació i un ritme adequats.

Pandora i els vents −Què és el vent? Qui millor ho sap és Pandora. Perquè Pandora té tots els vents tancats en una caixa. I quan obri la caixa, sempre n’ix un vent. Pandora els coneix a tots pels seus noms: Vent del Nord, Vent del Sud, Brisa, Huracà, Terral, Alisi, Ventolina… Pandora els coneix a tots. A la televisió ixen uns senyors, els meteoròlegs, que expliquen quin oratge farà els pròxims dies amb paraules com aquestes: −Aquesta nit tindrem borrasca i vent. Altres vegades diuen: −Demà tindrem anticicló i vent. Si el que ve és una borrasca, posen en el mapa una B. I no s’obliden de pintar algunes fletxes perquè vegem per on bufa el mal vent. Quan arriba el bon temps dels anticiclons, col·loquen en el mapa una A. I no s’obliden de dibuixar fletxes perquè sapiem per on bufa el bon vent. Te n’adones? No s’obliden mai del vent. Els vents van d’ací cap allà, unes vegades a poc a poc i altres vegades ràpidament. Quan es cansen, tornen a la caixa que té Pandora i allí descansen. Al cap d’un temps, Pandora torna a obrir la caixa i un vent qualsevol ix una altra vegada de viatge. Però no se sap mai quin vent n’eixirà. Ni tan sols ho sap Pandora.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

115

Senda. Lecturas (adaptació). Santillana Educación

116

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. PRIMER TRIMESTRE

2

Marca. Sobre quin tema tracta el text? Sobre Pandora. Sobre el vent. Sobre la televisió.

3

Repassa el text i encercla el fenomen relacionat amb el bon temps. ● anticicló

● borrasca

● vent del nord

Escriu al costat de cada oració V si és verdadera i F si és falsa.

4

● Pandora té tots els vents tancats en una caixa. ● Els vents s’originen quan Pandora tanca la seua caixa. ● Cada vent té un nom i Pandora els coneix a tots. ● En els mapes de l’oratge, el vent es representa amb una B. ● Quan obri la caixa, Pandora ja sap quin vent n’eixirà. ● Els homes que parlen de l’oratge no s’obliden mai del vent. 5

Explica amb paraules teues què és un huracà.

6

Ordena les síl·labes i completa.

NELL

PE

A

NE MÒ

TRE ME

El

L’

indica la direcció del vent.

mesura la velocitat del vent.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

117

Tasca 2. Pandora i els vents

Completa escrivint cada paraula on corresponga.

7

oratge

mapa

El

meteoròleg

temps

explica l’

que farà demà amb un

del

Encercla la síl·laba tònica d’aquestes paraules de la lectura.

8 7

● anticicló

● brisa

● Pandora

● huracà

● tindrem

● millor

● vegades

● sempre

● meteoròleg

● descansen

● pròxims

● mapa

● eixirà

● qualsevol

● ràpidament

Completa amb exemples a partir de les paraules de l’exercici anterior.

9 0

, Agudes amb accent , Agudes sense accent , Planes amb accent , Planes sense accent Esdrúixola 10

Subratlla el verb i escriu-ne l’infinitiu i la conjugació (1a, 2a, o 3a). ● Un vent eixí de la caixa de Pandora.

,

conjugació.

● El vent mou les branques dels arbres.

,

conjugació.

● Ara arriba el temps dels anticiclons.

,

conjugació.

● Pandora coneixia tots els vents de la caixa.

,

conjugació.

11 Busca

118

al principi de la lectura i escriu el determinant que du cada paraula.



vent



caixa



vents



meteoròlegs



televisió



senyors

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. PRIMER TRIMESTRE

12

13

Subratlla en cada oració el tipus de paraula que es demana. un possessiu

Pandora coneix els vents pels seus noms.

un demostratiu

A la tele han dit que aquesta nit hi haurà borrasca i vent.

un indefinit

Quan Pandora obri la caixa, en pot eixir qualsevol vent.

Fixa’t en els quantificadors destacats i encercla de roig els indefinits i de blau els numerals. Pandora tenia tots els vents guardats en la caixa. Però anit se la va deixar oberta i molts vents se’n van eixir volant. Ara només hi queden cinc vents freds, dos vents càlids i algunes brises primaverals.

14

Completa la predicció de l’oratge a partir del mapa i usant les paraules proposades. fredes

vent

núvols

pluja

neu

sol

Demà tindrem un altre dia fred d’hivern amb situacions diverses. Cap al nord tindrem hi haurà tindrem molts

i també

en alguns punts. A la zona centre i el

fort. I pel que fa al sud, lluirà el

bufarà molt a la major

part del territori. De tota manera, no s’obliden de l’abric perquè les temperatures seran molt 15

Explica quina utilitat penses que té el vent. Fes-ho amb lletra clara, amb oracions ben construïdes i sense faltes d’ortografia.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

119

Criteris d’avaluació i solucions

TASCA 2

Activitat

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

1

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Comprendre un text escrit i valorar la lectura com a font de plaer i d’informació.

LL4 LL5 LL7

Solució. Activitat de lectura. Mínim exigible. L’alumne llig amb l’entonació i la fluïdesa adequades, i respectant la puntuació.

2

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL5 LL8

Solució. Cal marcar la segona opció: Sobre el vent.

3

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució. Cal encerclar el primer fenomen: anticicló.

4

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució.  V /  F /  V /  F /  F /  V. 

5

● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL5 LL6 LL8

Solució. RM. És un vent molt fort que causa molts danys.

6

● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8 LL11

Solució. El penell indica la direcció del vent. L’anemòmetre mesura la velocitat del vent.

7

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8

Solució. El meteoròleg explica l’oratge que farà demà amb un mapa del temps.

LL8 LL11

Solució.  anticicló /  brisa /  Pandora /  huracà /  tindrem /  millor /  vegades /  sempre /  meteoròleg /  descansen /  pròxims /  mapa /  eixirà /  qualsevol /  ràpidament.

8

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

Solucions i suggeriments de correcció

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

120

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Activitat

9

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

Solucions i suggeriments de correcció

LL8 LL11

Solució. RM. Agudes amb accent: anticicló, eixirà. Agudes sense accent: millor, tindrem. Planes amb accent: meteoròleg, pròxims. Planes sense accent: brisa, Pandora. Esdrúixola: ràpidament.

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

10

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució.  eixí  eixir, 3a conjugació.  mou  moure, 2a conjugació.  arriba  arribar, 1a conjugació.  coneixia  conéixer, 2a conjugació.

11

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució.  el o un vent /  una o la caixa /  els vents /  els meteoròlegs /  la televisió /  uns senyors.

12

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució.  Pandora coneix els vents pels seus noms. /  A la tele han dit que aquesta nit hi haurà borrasca i vent. /  Quan Pandora obri la caixa, en pot eixir qualsevol vent.

13

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució. De roig (indefinits): tots, molts, algunes. / De blau (numerals): cinc, dos.

LL8 EA6

Solució. Demà tindrem un altre dia fred d’hivern amb situacions diverses. Cap al nord tindrem pluja i també hi haurà neu en alguns punts. A la zona centre tindrem molts núvols i el vent bufarà molt fort. I pel que fa al sud, lluirà el sol a la major part del territori. De tota manera, no s’obliden de l’abric perquè les temperatures seran molt fredes.

LL6 LL8

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs.

14

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

15

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

121

TASCA

3

Ous farcits de tonyina

Nom

Data 1

Llig el text amb una pronunciació, una entonació i un ritme adequats. Sònia, una amiga de València, ens envia aquesta recepta:

Ous farcits de tonyina Recepta per a 6/8 persones INGREDIENTS 8 ous 1 cullerada de vinagre 3 llandes de tonyina natural 8 cullerades de maionesa 100 grams de barretes de surimi ½ encisam 1 pimentó roig o olives ELABORACIÓ Posem els ous sencers en un cassó i omplim aquest d’aigua fins a cobrir-los. Portem el cassó al foc i hi afegim un raget de vinagre perquè els ous no es trenquen. Ho deixem coure durant 10 minuts. En acabant, retirem el cassó del foc, rentem els ous i els pelem. Una vegada pelats, tallem els ous per la meitat longitudinalment i en llevem els rovells. En un bol o un plat fondo, i amb l’ajuda d’una forqueta, barregem aquests rovells amb la tonyina escorreguda, les barretes de surimi picades i la maionesa fins que obtinguem una massa uniforme. Llavem les fulles d’encisam i les tallem; ben escorregudes, les col·loquem en el fons d’una plata neta i seca. Omplim els ous amb la barreja dels rovells, la tonyina, el surimi i la maionesa, i els posem en la plata damunt de l’encisam. Si volem, els podem decorar amb una tireta de pimentó roig o amb una oliva. Ho fiquem a la nevera per servir-ho fred. Dificultat: fàcil. Temps de preparació: 30 min.

122

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. SEGON TRIMESTRE

2 Marca.

Quina frase expressa millor el significat del text? Sònia vol que mengem tots els dies ous farcits de tonyina. Sònia ens facilita, per a la nostra informació, una recepta de cuina. Sònia ens envia aquesta recepta perquè vol promocionar la tonyina.

3

Escriu el nom dels dos ingredients més importants d’aquesta recepta. ●

4



Escriu el nom del recipient que s’usa en cada cas. ● El

s’utilitza per a coure els ous.

● En un

o un

fondo

es barregen la tonyina i els altres ingredients. ● Els ous farcits es col·loquen en una

5

Ratlla els utensilis que no es necessiten per a preparar la recepta.

una forqueta

un microones

un ganivet

una batedora

66 Repassa el text i explica. Com i per a què s’usa el vinagre en la recepta?

7 Marca

el significat correcte de l’expressió Deixar coure els ous.

Bullir-los fins que estiguen cuits.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Bullir-los fins que estiguen crus.

123

Tasca 3. Ous farcits de tonyina

Relaciona cada imatge amb el nom corresponent.

8 7

ou passat per aigua

ou dur

ou fregit

Completa aquesta enumeració dels ingredients de la recepta.

9

Per a fer aquesta recepta necessitem ous,

10Copia

les quantitats per a una altra recepta escrivint els números amb lletres.

● 200 grams de sucre.

● 175 grams de mantega.

● 125 grams de xocolate.

● 345 grams de farina.

11

Escriu l’infinitiu d’aquestes formes verbals, que ixen en el text, i completa. ● posem

● omplim

● afegim

● volem

● podem

● fiquem

Totes les formes anteriors estan en temps

, en

persona del

124

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. SEGON TRIMESTRE

12Classifica

els infinitius que has escrit abans. ,

1a conjugació (-ar) , 2a conjugació (-er/-re) , 3a conjugació (-ir) 13

Copia aquestes oracions escrivint els verbs en futur. ● Posem els ous en un cassó.

● Llavem les fulles d’encisam.

● Fiquem la plata a la nevera.

14

Explica per què és important tindre una alimentació sana i equilibrada. Fes-ho amb lletra clara, amb oracions ben construïdes i sense faltes d’ortografia.

15

Elabora una invitació per convidar els teus amics a menjar els ous farcits que has preparat. Has d’escriure el text i decorar la invitació.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

125

Criteris d’avaluació i solucions

TASCA 3

Activitat

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

Solucions i suggeriments de correcció

1

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Comprendre un text escrit i valorar la lectura com a font de plaer i d’informació.

LL4 LL5 LL7

Solució. Activitat de lectura. Mínim exigible. L’alumne llig amb l’entonació i la fluïdesa adequades, i respectant la puntuació.

2

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL5 LL8

Solució. Cal marcar la segona opció: Sònia ens facilita, per a la nostra informació, una recepta de cuina.

3

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució. ● ous / ● tonyina.

4

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució. ● El cassó s’utilitza per a coure els ous. / ● En un bol o un plat fondo es barregen la tonyina i els altres ingredients. / ● Els ous farcits es col·loquen en una plata.

5

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8

Solució. Cal ratllar: microones, batedora.

6

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL6 LL8

Solució. RM. Afegim un raget de vinagre a l’aigua del cassó i així els ous no es trenquen mentre es couen.

7

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se.

LL8 LL10

Solució. Cal marcar la primera opció: Bullir-los fins que estiguen cuits.

8

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se.

LL8 LL10

Solució. 1r dibuix ou fregit / 2n dibuix  ou dur / 3r dibuix  ou passat per aigua.

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

126

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Activitat

9

10

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

Solucions i suggeriments de correcció

LL6 LL8 LL10

Solució. Per a fer aquesta recepta necessitem ous, vinagre, tonyina, maionesa, barretes de surimi, encisam i pimentó roig o olives.

LL8 LL11

Solució. ● Dos-cents grams de sucre. / ● Cent setanta-cinc grams de mantega. / ● Cent vint-i-cinc grams de xocolate. / ● Tres-cents quaranta-cinc grams de farina.

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

11

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

LL8 LL11

Solució. ● posem  posar / ● omplim  omplir / ● afegim  afegir / ● volem  voler / ● podem  poder / ● fiquem  ficar. Totes les formes anteriors estan en temps present, en primera persona del plural.

12

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

LL8 LL11

Solució. 1a conjugació (-ar): posar, ficar. / 2a conjugació (-er/-re): voler, poder. / 3a conjugació (-ir): omplir, afegir.

13

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

LL8 LL11

Solució. ● Posarem els ous en un cassó. / ● Llavarem les fulles d’encisam. / ● Ficarem la plata a la nevera.

14

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8 CM12

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs.

15

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8 EA1

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs.

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

127

TASCA

4

Crònica d’un rescat

Nom

Data 1

Llig el text amb una pronunciació, una entonació i un ritme adequats.

Crònica d’un rescat Aquesta és la història del sacrifici d’una mare durant el terratrèmol del Japó, el març de 2011. Després del sisme, quan els rescatadors van començar a buscar supervivents entre les runes de la casa d’una dona jove, van vore el seu cos per un dels orificis dels enderrocs. Els va semblar estranya la postura del cos: estava agenollada i tenia el cos cap avant, com quan una persona s’agenolla per resar, amb el rostre cap a terra, i les mans estaven agafades a algun objecte. El pes de la casa li va partir l’esquena i el coll. Amb molta dificultat, el cap de l’equip de rescat introduí els braços i les mans i va tocar la dona per saber si encara vivia. Però la rigidesa del cos i la temperatura freda anunciaven que havia mort. Ell i el seu equip seguiren el treball per buscar més víctimes. Però, per alguna raó, aquell home va sentir una necessitat enorme de tornar on es trobava la dona. Una vegada més s’hi va acostar i va decidir mirar davall del cos sense vida. De sobte, li va canviar la cara i va començar a cridar: “Un xiquet, ací hi ha un xiquet!”. L’equip sencer va tornar per remoure amb cura els enderrocs al voltant del cos de la dona. Hi van trobar un xiquet de 3 mesos d’edat embolcallat amb una flassada estampada amb flors davall del cos de la mare. Òbviament, la dona va fer l’últim sacrifici per salvar el seu fill. Quan la casa va començar a caure, ella va fer servir el cos per a protegir-lo. El bebé encara dormia quan l’equip el va alçar dels enderrocs. El doctor de l’equip va arribar de seguida per revisar el xiquet. Quan el va destapar, descobrí un mòbil entre els plecs de la manta. Hi havia un missatge de text en la pantalla que deia: ”Si pots sobreviure, has de recordar que ET VULL”. El mòbil va passar per cada un dels membres de l’equip de rescat. Tots els que van llegir el missatge no van poder fer més que plorar. 128

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. SEGON TRIMESTRE

2

Marca. El text que has llegit ens informa de: Les dificultats de l’equip de rescat durant el terratrèmol registrat al Japó. Les conseqüències econòmiques del terratrèmol del Japó. La història del sacrifici d’una mare durant el terratrèmol del Japó. L’alegria d’una mare pel rescat del seu fill.

3

Escriu. En quina postura estava la dona?

4 Subratlla

la correcta. Quins signes anunciaven que la dona havia mort?

● Tenia trencats el coll i l’esquena.

● El cos estava rígid i fred.

● No parlava ni gesticulava.

● No movia cap articulació.

5 Completa

amb la resposta adequada. Qui va trobar el bebé?

● El cap de l’equip de rescat.

● Un bomber de l’equip de rescat.

● El doctor de l’equip de rescat.

● El cap de la policia.

Va trobar el bebé 6 Pinta.

7

Què va trobar el doctor de l’equip entre els plecs de la manta?

Relaciona les paraules que tenen un significat semblant. runa

terratrèmol

orifici

flassada

sisme

manta

enderroc

forat

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

129

Tasca 4. Crònica d’un rescat

8 7

Fixant-te en el substantiu remarcat, escriu el verb que respon a cada definició. ● Aproximar-se, posar-se al costat d’algú o d’alguna cosa.

acostar-se

● Fer un sacrifici, patir voluntàriament per un altre. ● Posar-se de genolls a terra, sobre un coixí, etc. ● Ficar en un embolcall, cobrir amb roba, paper, etc.

embolcallar

● Dur a terme un rescat, salvar d’una situació perillosa. ● Fer un anunci, anticipar o avançar una informació. 9

Busca en la lectura paraules que exemplifiquen aquestes regles. S’escriu b davant de r i l

10

S’escriu b darrere de m

S’escriu v darrere de n

S’escriu v en l’imperfet (1a conjugació)

Copia aquestes oracions escrivint els verbs destacats en pretèrit imperfet. ● Els rescatadors busquen supervivents.

● Les mans de la dona agafen un objecte.

● La temperatura del cos anuncia una mala notícia.

● El xiquet està embolcallat amb una manta.

11

Analitza aquestes formes verbals del text (persona, nombre, temps, infinitiu). ● introduí ● és ● estava ● seguiren

130

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. SEGON TRIMESTRE

12

Subratlla els verbs de la 1a conjugació i encercla els de la 3a conjugació. ● dormia

● anunciava

● van començar

● va sentir

● estaven

● introduí

● va destapar

● descobrí

13Busca

en el text i copia dos infinitius de cada tipus. ,

Acabats en -er , Acabats en -re 14El

missatge de text de la pantalla del mòbil deia: “Si pots sobreviure, has de recordar que ET VULL”. Quins sentiments desperta en tu aquesta frase?

15Les

conseqüències d’un terratrèmol són devastadores: edificis esfondrats, famílies sense casa, ferits, morts, epidèmies… Escriu una carta als pares i mares de la teua escola en què sol·licites ajuda i col·laboració per a les víctimes d’un terratrèmol. Fes-ho amb lletra clara, amb oracions ben construïdes i sense faltes d’ortografia.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

131

Criteris d’avaluació i solucions

TASCA 4

Activitat

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

1

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Comprendre un text escrit i valorar la lectura com a font de plaer i d’informació.

LL4 LL5 LL7

Solució. Activitat de lectura. Mínim exigible. L’alumne llig amb l’entonació i la fluïdesa adequades, i respectant la puntuació.

2

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL5 LL8

Solució. Cal marcar la tercera opció: La història del sacrifici d’una mare durant el terratrèmol del Japó.

3

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL6 LL8

Solució. RM. Estava agenollada i amb el cos cap avant i les mans agafaven alguna cosa.

4

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8 LL10

Solució. Cal subratllar: ● El cos estava rígid i fred.

5

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució. Va trobar el bebé el cap de l’equip de rescat.

6

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL5 LL8 EA6

Solució. Cal pintar el segon dibuix.

7

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8 LL10

Solució. runa  enderrocs / terratrèmol  sisme / orifici  forat / flassada  manta.

LL8 LL11

Solució. ● Fer un sacrifici, patir voluntàriament per un altre  sacrificarse / ● Posar-se de genolls a terra, sobre un coixí, etc. agenollarse / ● Dur a terme un rescat, salvar d’una situació perillosa.  rescatar / ● Fer un anunci, anticipar o avançar una informació.  anunciar.

8

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

Solucions i suggeriments de correcció

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

132

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Activitat

9

10

11

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

Solucions i suggeriments de correcció

LL8 LL11

Solució. RM. S’escriu b davant de r i l: semblar. / S’escriu b darrere de m: embolcallat. / S’escriu v darrere de n: canviar. / S’escriu v en l’imperfet (1a conjugació): estava.

LL8 LL11

Solució. ● Els rescatadors buscaven supervivents. / ● Les mans de la dona agafaven un objecte. / ● La temperatura del cos anunciava una mala notícia. / ● El xiquet estava embolcallat amb una manta.

LL8 LL11

Solució. ● introduí  3a persona, singular, passat simple, introduir. / ● és  3a persona, singular, present, ser. / ● estava  3a persona, singular, imperfet, estar. / ● seguiren  3a persona, plural, passat simple, seguir.

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

12

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució. 1a conjugació: anunciava, van començar, estaven, va destapar. / 2a conjugació: dormia, va sentir, introduí, descobrí.

13

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució. RM. Acabats en -er: saber, fer. Acabats en -re: caure, sobreviure.

14

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs.

15

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8 CM12

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs.

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

133

TASCA

5

Normes en cas d’incendi

Nom

Data 1

Llig el text amb una pronunciació, una entonació i un ritme adequats.

Normes en cas d’incendi

1. Localitzeu l’eixida d’emergència.

2. Identifiqueu les vies d’evacuació.

3. Comuniqueu-ho immediatament.

4. Si hi ha foc fora, no eixiu.

5. Si entra fum, tapeu les escletxes amb draps humits.

6. En presència de fum, respireu amb un drap banyat.

7. No utilitzeu els ascensors.

8. Camineu de quatre grapes: a dalt hi ha més fum i més temperatura.

9. Avanceu sempre apegats a la paret.

10. Si el camí està ple de fum, retrocediu.

11. No torneu mai arrere per a recollir objectes personals.

12.

13. A l’eixida, dirigiu-vos al punt de trobada i comproveu si falta algú.

14. Si el foc es cala en la vostra roba, tireu-vos a terra i rodeu per a sufocar-lo.

15. Apagueu els cremats fent-los rodar a terra o amb mantes.

16. Una vegada fora de l’edifici, no hi torneu a entrar.

ASSEGURANCES MATEU, SA

134

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. TERCER TRIMESTRE

2 Marca.

3

De quin tipus és el text anterior?

És un article periodístic.

Són unes instruccions.

És una recepta.

És una descripció.

Encercla. De qui parteix la iniciativa d’aquest fullet? ● De l’Ajuntament.

● Dels bombers.

● D’una comunitat de veïns.

● D’una companyia d’assegurances.

4

Contesta. Com cal respirar quan hi ha presència de fum?

5

Fixa’t i ratlla l’element que no és necessari en una situació d’emergència, com un incendi.

Una ambulància

El centre de salut més proper

L’empresa d’alarmes

Els bombers

6

Escriu. Què recomanaries a una persona a qui se li encén la roba?

7

Pinta la persona que camina de quatre grapes.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

135

Tasca 5. Normes en cas d’incendi

8 Copia 7

cada expressió al costat de l’oració que la defineix.

● Eixida d’emergència

● Via d’evacuació

● Punt de trobada

Recorregut que cal seguir per a eixir d’un edifici en cas d’emergència. Lloc en què cal reunir-se després d’una emergència. Porta per on cal eixir d’un edifici en cas d’emergència. Fixa’t en la lletra final i relaciona cada paraula amb la norma que compleix.

9 7

foc

A final de paraula, s’escriu p, t o c darrere de vocal tònica.

punt

fang

A final de paraula s’escriu p/b, t/d o c/g darrere de consonant segons com s’escriguen les paraules de la mateixa família.

drap

verd

10

corb

Escriu una oració sobre el dibuix en què utilitzes punts suspensius.

11 Encercla

l’adverbi de cada oració i digues de quin tipus és.

● Si hi ha foc fora, cal esperar a l’edifici. ● Cal caminar sempre de quatre grapes. ● Cap al sostre hi ha més temperatura. ● Si el foc cala la roba, cal rodar així.

136

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. TERCER TRIMESTRE

12

En el text hi ha moltes oracions exhortatives o imperatives. Copia’n dues de cada classe. Exhortativa afirmativa ● ● Exhortativa negativa ● ●

13

Busca cada enllaç en la vinyeta indicada i copia’l. ● Una preposició en el text de la vinyeta 9. ● Una conjunció en el text de la vinyeta 14. ● Dues preposicions en el text de la vinyeta 6. ● Una conjunció en el text de la vinyeta 15.

14La

vinyeta número 12 no té text. Inventa el que deu voler indicar i escriu-ho.

15Imagina

que a escola s’inicia un incendi: què és el primer que faries? Explica-ho breument, amb lletra clara i sense faltes d’ortografia.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

137

Criteris d’avaluació i solucions

TASCA 5

Activitat

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

1

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Comprendre un text escrit i valorar la lectura com a font de plaer i d’informació.

LL4 LL5 LL7

Solució. Activitat de lectura. Mínim exigible. L’alumne llig amb l’entonació i la fluïdesa adequades, i respectant la puntuació.

2

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL5 LL8

Solució. Cal marcar: Són unes instruccions.

3

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució. Cal encerclar: D’una companyia d’assegurances.

4

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL6 LL8

Solució. RM. Quan hi ha presència de fum, cal respirar a través d’un drap banyat.

5

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8

Solució. Cal ratllar la tercera vinyeta: L’empresa d’alarmes.

6

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL6 LL8

Solució. RM. Li recomanaria que es tirara a terra i rodara per a sufocar el foc.

7

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se.

LL8 LL10

Solució. Cal pintar la persona del mig.

LL8

Solució. Recorregut que cal seguir per a eixir d’un edifici en cas d’emergència: via d’evacuació. Lloc en què cal reunir-se després d’una emergència: punt de trobada. Porta per on cal eixir d’un edifici en cas d’emergència: eixida d’emergència.

8

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

Solucions i suggeriments de correcció

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

138

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Activitat

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

Solucions i suggeriments de correcció

9

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució. A final de paraula, s’escriu p, t o c darrere de vocal tònica.  foc, drap. A final de paraula, s’escriu p/b, t/d o c/g darrere de consonant, segons com s’escriguen les paraules de la mateixa família.  fang, verd, punt, corb.

10

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL6 LL8

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne enumera els elements del dibuix.

11

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució.  fora  lloc /  sempre  temps /  més  quantitat /  així  manera.

12

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució. RM. Afirmativa: Localitzeu l’eixida d’emergència. / Identifiqueu les vies d’evacuació. Negativa: No utilitzeu els ascensors. / No torneu mai arrere per a recollir objectes personals.

13

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i d’anàlisi.

LL8 LL11

Solució.  a /  i /  de, amb /  o.

14

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL6 LL8

Solució. RM. Ajudeu les persones discapacitades. Mínim exigible. L’alumne redacta una oració imperativa semblant a les altres del cartell de les normes.

15

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL5 LL6 LL8 EA6

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs.

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

139

TASCA

6

Final de curs!

Nom

Data 1

Llig el text amb una pronunciació, una entonació i un ritme adequats.

Final de curs! Quan el Taller de Manualitats va acabar de fer els titelles, van començar els assajos: l’Orquestrina Diapasó i el Grup de Teatre van treballar dur combinant els moviments dels titelles, les veus i els efectes especials de so. Prompte va estar llesta l’obra per a ser representada al teatret. I va arribar el dissabte, el dia de la festa de final de curs. Tots els que participaven en l’obra van arribar a la Casa de la Cultura a les sis, una hora abans de l’inici de la funció. A les sis i mitja va començar a arribar gent amb xiquets i xiquetes menuts per agafar els seients de les primeres files del saló d’actes. Els xiquets i xiquetes de l’Orquestrina Diapasó i del Grup de Teatre estaven darrere del teló, espiant el públic. –Allà està el meu iaio amb Teresa! –va murmurar Joan. Teresa portava una piruleta enorme. –Doncs els meus pares s’han assegut just al costat dels teus –va comentar Lluïsa a Jasmina. Les xiquetes eren ja grans amigues. –Mira, Pere, han vingut dos dels teus germans majors! –va assenyalar Andreu, fent un colp de colze a un amic. –Silenci! Veniu cap ací, que prompte començaran els titelles! – va ordenar Sandra. Mentrestant, en la sala, el iaio de Teresa llegia l’argument de l’obra que s’anava a representar, La princesa Clotilde i el forner Ermengard: els pares de la princesa Clotilde li havien ordenat que es casara amb el príncep Llorenç. Però aquest era mentider i antipàtic, i Clotilde assegurava que no es casaria amb ell. A més, va conéixer un forner molt simpàtic que es deia Ermengard, i els dos es van enamorar… Cabriola. Lecturas (adaptació). Santillana Educación 140

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. TERCER TRIMESTRE

2

3

Marca. Què havien preparat els xiquets i xiquetes per al final de curs? Un concert.

Una exposició de treballs manuals.

Una obra de teatre de titelles.

Una sessió de contacontes.

Encercla. On té lloc la funció?

A l’escola del poble

A la Casa de la Cultura

Al teatre municipal

4

Escriu i dibuixa les busques del rellotge. A quina hora començarà la funció?

5

Ratlla les afirmacions que no siguen verdaderes.

Al pavelló esportiu

● El públic començà a arribar a les sis i mitja per seure a les primeres files. ● Entre els assistents hi havia dos germans de Pere. ● Lluïsa i Jasmina eren grans amigues. ● El Taller de Manualitats s’encarregà de preparar la música i els efectes de so. ● La festa de final de curs es va celebrar un dia entre setmana. ● En la preparació de l’espectacle van participar el Taller de Manualitats, l’Orquestrina Diapasó i el Grup de Teatre. 6

Escriu. Quin era el títol de l’obra?

7

Encercla. Pel seu significat, quines paraules es relacionen amb titella? ● guinyol

● cantant

● ballarí

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

● ninot

● marioneta

141

Tasca 6. Final de curs!

8 7

9 7

En el text hi ha una part dialogada. Quins personatges hi participen per ordre d’intervenció? 1r

2n

3r

4t

Escriu els dos punts on corresponga en aquestes oracions. ● Joan va murmurar “Allà està el meu iaio amb Teresa!”. ● Sandra va ordenar “Veniu cap ací, que prompte començaran els titelles!”. ● Andreu va assenyalar “Mira, Pere, han vingut dos dels teus germans majors!”.

10

11

Escriu una paraula de la mateixa família i acabada en la consonant que s’indica. ● amigues c

● publicar

c

● colpejar  p

● tardar

d

Llig aquesta oració de la lectura i respon a les preguntes següents. El iaio de Teresa llegia el programa de la funció.

● Per què és una oració?

● Quin és el subjecte? ● Quin és el predicat? ● Quin és el verb?

12

Marca. De quin tipus és l’oració indicada? Allà està el meu iaio amb Teresa!

Interrogativa

142

Enunciativa

Exclamativa

Exhortativa

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Competència lingüística. TERCER TRIMESTRE

13Localitza

en la lectura i copia una forma verbal en cada temps.

Present

Perfet

Imperfet

Plusquamperfet

Futur

Condicional

14De

segur que en la teua escola també se celebra una festa de final de curs. Explica a un company o companya que visca lluny quines activitats s’hi duen a terme. Fes-ho amb lletra clara, amb oracions ben construïdes i sense faltes.

15

El curs ha acabat i els pares estan tan contents amb les teues notes que et proposen visitar un dels llocs següents. Quina visita triaries? Justifica la resposta amb lletra clara, amb oracions ben construïdes i sense faltes.

Planetari de Castelló

Bioparc, a València

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Museu Arqueològic Provincial (MARQ), a Alacant

143

Criteris d’avaluació i solucions

TASCA 6

Activitat

Elements de la competència

Criteris d’avaluació*

Solucions i suggeriments de correcció

1

● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Comprendre un text escrit i valorar la lectura com a font de plaer i d’informació.

LL4 LL5 LL7

Solució. Activitat de lectura. Mínim exigible. L’alumne llig amb l’entonació i la fluïdesa adequades, i respectant la puntuació.

2

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8

Solució. Cal marcar: Una obra de teatre de titelles.

3

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL5 LL8

Solució. Cal encerclar la segona opció: A la Casa de la Cultura.

4

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat.

LL8

Solució. L’alumne ha de dibuixar les busques de manera que marquen les set.

5

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució. Cal ratllar: El Taller de Manualitats s’encarregà de preparar la música i els efectes de so. / La festa de final de curs es va celebrar un dia entre setmana.

6

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8

Solució. El títol de l’obra era La princesa Clotilde i el forner Ermengard.

7

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se.

LL5 LL8 LL10

Solució. Cal encerclar: guinyol, ninot, marioneta.

8

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Llegir i escriure per a comprendre i crear textos diversos.

LL8 LL11

Solució. 1r  Teresa / 2n  Lluïsa / 3r  Andreu / 4t  Sandra.

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

144

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Criteris d’avaluació*

Solucions i suggeriments de correcció

9

● Llegir i escriure per a obtindre, processar i recopilar informació. ● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

LL8 LL11

Solució.  Joan va murmurar: “Allà està el meu iaio amb Teresa!”.  Sandra va ordenar: “Veniu cap ací, que prompte començaran els titelles!”.  Andreu va assenyalar: “Mira, Pere, han vingut dos dels teus germans majors!”.

10

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

LL8 LL11

Solució.  amic /  públic /  colp /  tard.

Activitat

Elements de la competència

11

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

LL8 LL11

Solució. RM.  És una oració perquè és un grup de paraules ordenades que expressa un pensament. /  El iaio de Teresa. /  llegia el programa de la funció. /  llegia.

12

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

LL8 LL11

Solució. Cal marcar la tercera opció: Exclamativa.

LL8 LL11

Solució. Present: està / Perfet: han vingut / Imperfet: portava / Plusquamperfet: havien ordenat / Futur: començaran / Condicional: casaria.

13

● Prendre el llenguatge com a objecte d’observació i anàlisi.

14

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs.

15

● Saber com funciona el llenguatge per a comprendre i poder comunicar-se. ● Representar-se mentalment, interpretar i comprendre la realitat. ● Conéixer i aplicar les regles de la llengua a l’hora d’expressar i interpretar discursos adequats al context.

LL6 LL8 CM12 EA6

Solució. RL. Mínim exigible. L’alumne redacta un text llegible i coherent, amb un nivell de correcció ortogràfica i gramatical adequat al curs

* Criteris d’avaluació del Decret 111/2007 del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a la Comunitat Valenciana. Les abreviatures indiquen l’àrea curricular a què correspon cada criteri.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

145

ALUMNES T R I M E S T R E

146 LL10. Observar per mitjà d’insercions, supressions, canvis d’ordre, segmentacions o recomposicions, les paraules, els enunciats i els textos per a millorar la comprensió i l’expressió.

LL9. Usar la biblioteca d’aula i del centre, conéixer-ne els mecanismes d’organització i funcionament i les possibilitats que ofereixen.

LL8. Utilitzar estratègies (de lectura i d’escriptura) per a planificar treballs, localitzar i recuperar informació, realitzar inferències, captar el sentit global, les idees principals i secundàries, resumir els textos llegits i realitzar esquemes.

LL7. Llegir ben sovint i per pròpia iniciativa com a font de plaer textos literaris de la tradició oral i de la literatura infantil adequats al cicle, per a conéixer les característiques bàsiques de la narració i de la poesia i per a facilitar l’escriptura d’aquests textos.

LL6. Redactar, reescriure i resumir diferents textos significatius en les situacions quotidianes i escolars, de forma ordenada i adequada, utilitzant la planificació i revisió dels textos i posant cura en les normes gramaticals i ortogràfiques i en la cal·ligrafia, l’ordre i la presentació.

LL5. Interpretar i integrar les idees pròpies amb la informació continguda en els textos d’ús escolar i social, i mostrar la comprensió a través de la lectura en veu alta amb l’entonació i la fluïdesa adequades.

LL4. Llegir en silenci valorant la velocitat i el progrés lectors, memoritzar i reproduir textos senzills.

les idees principals i les secundàries. LL3. Comprendre el sentit global dels textos orals, reconeixent

i una estructura narrativa coherent. LL2. Expressar-se de forma oral utilitzant diferents funcions de comunicació, el vocabulari, l’entonació i el ritme adequats,

LL1. Participar en situacions de comunicació, dirigides o espontànies, respectant les normes de la comunicació: torn de paraula, escoltar, exposar amb claredat i entonar adequadament.

REGISTRE PER A L’AVALUACIÓ PER COMPETÈNCIES CRITERIS D’AVALUACIÓ

1r

2n

3r

1r

2n

3r

1r

2n

3r

1r

2n

3r

1r

2n

3r

1r

2n

3r

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

1r 2n 3r

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

147

148 VALORACIÓ DEL PROGRÉS EN L’ADQUISICIÓ DE LA COMPETÈNCIA EN COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

i la representació de personatges i històries, reals o imaginàries.EF7. Utilitzar els recursos expressius del cos i implicar-se en el grup per a la comunicació d’idees o sentiments

EA6. Interpretar el contingut d’imatges i representacions de l’espai presents en l’entorn.

EA2. Usar adequadament alguns dels termes propis del llenguatge plàstic i musical en contextos precisos, intercanvis comunicatius, descripció de processos i argumentacions.

EA1. Descriure les característiques d’elements presents en l’entorn i les sensacions que les obres artístiques provoquen.

i per a valorar expressions artístiques.M19. Utilitzar les nocions bàsiques de moviments geomètrics per a descriure i comprendre situacions de la vida quotidiana

M14. Situar i expressar correctament la localització d’un element en un croquis o en un pla senzill.

CM12. Obtindre informació rellevant sobre fets o fenòmens prèviament delimitats. Fer prediccions sobre successos naturals i socials. Integrar dades d’observació directa i indirecta a partir de la consulta de fonts bàsiques i comunicar els resultats de forma oral i escrita (tot manejant imatges, taules, gràfics, esquemes, resums, etc.).

LL16. Utilitzar programes informàtics per a l’elaboració i la presentació de textos.

LL15. Utilitzar textos de les diferents llengües del currículum, d’acord amb la seua competència, per a elaborar un xicotet treball en una d’aquestes llengües.

LL14. Interpretar i traduir textos breus en situacions en què el destinatari del missatge no coneix la llengua del text.

per a comunicar-se i per a aprendre. LL13. Estimar el valencià, estar motivat cap al seu domini i usar-lo progressivament en situacions informals i formals,

LL12. Conéixer i valorar la diversitat lingüística de la Comunitat Valenciana i d’Espanya.

i de comprensió de textos. LL11. Comprendre i utilitzar la terminologia gramatical i lingüística pròpia del cicle en les activitats de producció

CRITERIS D’AVALUACIÓ

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

Referències per a la valoració del progrés en l’adquisició de la competència 1. Desenvolupament insuficient. 2. Desenvolupament moderat. 3. Desenvolupament satisfactori. 4. Desenvolupament molt satisfactori.

Material fotocopiable © 2012 Edicions Voramar, S. A. / Santillana Educación, S. L.

149